Geçen sene dijital dünya ve sosyal medya platformunda çarpıcı sonuçlar elde edildi. 2012 yılının parlayan yıldızları e-ticaret ve alışveriş siteleri olurken, markalarında sosyal medya sayfaları da bu rekabette yerini aldı. Her geçen gün hızlı bir şekilde büyüyen sosyal mecralar ilginç istatistiki verilere ev sahipliği yapmaya başladılar bile. Sıkı durun bu çarpıcı bilgiler geliyor şimdi:
- Pinterest yükselen bir ivmeyle firmalar içinde önem arz etmeye başladı ve şaşırtıcı bir şekilde kullanıcıların % 57’si gıda ile ilgili içerikler paylaştığı ortaya çıktı. Fortune 100 firmalarının %25’nin Pinterest hesabı bulunuyor ve kullanıcılar Pinterest’te ortalama 16 dakika geçiriyorlar.
- Kadınların %85’i Facebook‘taki arkadaşları tarafından rahatsız ediliyor ve Facebook kullanıcılarının % 23’ü hesaplarını günde 5 kereden fazla kontrol ediyor. 1 milyonunun üzerinde internet sitesi Facebook’a entegre edilmiş durumda ve 488 milyon kişi mobilden Facebook’a giriş yapmakta. 2012 yılında 210 bin yıla denk gelen müzik parçası dinlenmiş, kişi bazlı sağlam bir müzik arşivi Facebook’tan temin edebiliriz demek ki 🙂
- Twitter‘ın kuruluşundan itibaren 163 milyar tweet gönderilmiş ve her kullanıcının 2012’de ortalama 307 kere tweet attığı belirtiliyor. Lady Gaga 31 milyondan fazla takipçisi ile Twitter’da en çok takipçiye sahip kişi olarak biliniyor.
- Instagram 80 milyon kullanıcıya ulaşmış durumda ve bu rakam her geçen gün artmakta. Kuruluşundan bugüne kadar 4 milyara yakın fotoğraf paylaşılması, her gün 5 milyon fotoğraf yüklenmesi Instagaram’ı renkli ve eğlenceli bir sosyal medya platformu haline getiriyor.
Yukarıda belirttiğim rakamlar 2012’de gerçekleştirilmiş olmakla beraber 2013 yılının trendlerine de zemin hazırlamış oldu. Akıllı telefonların ve tabletlerin en revaçta olduğu bu son günlerde bir çok girişimcilik örneklerini peş peşe göreceğiz gibi gözüküyor. Mobile özgü olarak markaların yaratılması ve içeriklerinin bu doğrultuda geliştirilmesi 2013’e damgasını vuracak değişimlerden. Kontrolün tüketicide olduğu bir devirde yaşıyoruz ve artık reklamları tüketicilerin seçmesini garipsemememiz gerekiyor. Online TV Dünyası televizyon alışkanlıklarını değiştirmekle beraber dijital dünyayla yaşamamız gerektiğinin altını çiziyor. Sosyal CRM kavramının hayatımıza girmesinde en önemli etken sosyal ağlarda bulunan sınırsız bilgi ve görüşlerin olması. Bu yüzden işletmeler hem hedef kitlesini daha iyi tanımak hem de kuvvetli bir ilişki geliştirmek adına sosyal mecralarda yer alıyorlar.
Bu senenin trendlerini öğrendiğinize göre; bahsettiğim konularda sizde kendinizi geliştirebilir ve hayatınızı bu yönde ilerletebilirsiniz.