2012 Sosyal Medyada Nasıl Geçti?

Yıl boyunca bir sürü gelişmeler yaşandı ve 2012’yi iyisiyle kötüsüyle geçirdik. Güncel olayları sosyal medyadan takip eder olduk ve bu yüzden sosyal medyada kendini geliştirmekten geri kalmadı. Hadi gelin, bu sene sosyal medyada yaşanan önemli gelişmeler nelermiş bakalım:

  • Geçen seneye oranla sosyal medyanın önemi ve anlamı arttı çünkü artık ünlüler ve siyasetçiler gibi bir çok kişi kullanmaya başladı bu mecraları. Mesela 2012 ABD seçimlerinde Barack Obama ve Mitt Romney sosyal medyayı o kadar etkin kullandılar ki tüm seçmenler gelişen olayları sosyal medyadan takip ediyordu. Bu arada kişilerin sosyal medyada etkilerini değerlendiren Klout’a göre, Obama 100 üzerinden 99 puanla dünyanın sosyal medyadaki gücü en yüksek siyasetçisi olduğunu açıkladı.
  • Hayatımıza renkli mi renkli, değişik mi değişik Pinterest girdi, aslında 2011’de girdi ama biz bu sene keşfedebildik. İçerik sorunu yaşandığı belirtiliyor ama bana sorarsanız görsel anlamda çığ açmış durumda. 
  • Ve Google + sahnede yerini alır, verilere göre üyeler ayda ortalama 3,5 dakika geçiriyorlarmış. Tabi ki en büyük rakibi Facebook çünkü insanlar Facebook’ta ayda ortalama 7,5 saat geçiriyorlar. 
  • Facebook bizi Timeline’a geçirdi, poke’u kaldırdı, Instagram‘ı satın aldı, Messanger uygulamasını başlattı. Dünya çapında 350 milyondan fazla kişiyi bağımlı hale getirdi. Çok şey değiştirdi sosyal medyada Facebook çok.
  • Twitter büyüdü de büyüdü. Her saniyede 750 tweet atılmaya başlandı.
  • Linkedin 200 farklı ülkede faaliyette ve 160 milyon kullanıcıya sahip. Tam bir business contact ortamı yaratıldı.
  • Bu sene bu kadar sosyal ağları yücelten mobil kullanıcıların artması. Geçen seneye oranla %50 sosyal medyaya mobilden ulaşan sayısında artış görülmekte.
  • Youtube’da izlenme sayısı 1 milyar kişiyi geçen Gangnam Style videosu rekora imza attı.
  • Blog yazarların sayısı arttı. Her ay 3 milyon blog açıldı (bunlardan bir tanesi de benim).
  • Instagram hayatımıza girdi ve fotoları gölgeli, eskitilmiş, çerçeveli falan paylaşmaya başladık.

Sosyal medya artık çoğu kişi tarafından kullanılmasa bile biliniyor durumda. İnsanlar birbirleriyle bu mecraalar üzerinden konuşur, fotoğraf paylaşır, video yollar, yorum yazar hale gelmiş durumda. Hem bireysel hem de kurumsal anlamda sosyal medya çok etkin bir pazarlama aracı olarak görülmektedir. Kaldı ki her geçen gün gelişen bu ortam yukarıda bahsettiğim gibi 2012’de güzel gelişmelere sahne oldu. Böyle giderse 2013 yılında sosyal medya için çok çarpıcı rakamlarla karşı karşıya kalacağız!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir