2021 Yılında Türkiye’de Yaşamak

Yıl sonu raporu vermenin zamanı gelmedi mi? ☺️ Şöyle en güzelinden 2021 yılının özetini sizlere yapmak istedim. Anlatacak o kadar çok şey var ki, nereden başlayacağımı bilemedim yazımı düzenlerken. 2022’yi düşününce bu sene çok kötüydü, seneye daha da kötü olacak karikatürü çık aklımdan lütfen çünkü size bu sene içindeki gözlemlerimden bahsetmek için sabırsızlanıyorum. 

Ben 2021’e gerçekten bir heyecanla başladım. Türk halkının bir noktada uyanıp; oynanan oyunların, hilelerin, yalanların, hırsızların farkına varıp dur diyeceğini düşünenlerdenim. Yavaş yavaş herkesin gözündeki perdenin kalkacağına, gerçekleri tüm çıplaklıklarıyla göreceğine inandım. Vatandaşlarımızın açlık sınırında (açlık ve yoksulluk sınırı farklı kavramlar bunu unutmayalım) yaşamaya çalışmalarının sebebinin 19 yıldır başımızdaki hükümetin olduğunu fark edeceğini biliyordum. Umutlarım 2021’in her ayında daha çok yeşerdi çünkü yaşanan felaketler artık ne zengini daha çok zengin yaptı ne de fakiri daha çok fakir. Hepimiz aslında aynı gemideyiz ve canlıyız. Bize metaymışız gibi davranan kişilere karşı ya kadın olarak ya ağaç olarak ya çocuk olarak ya hayvan olarak ya Türk Lirası olarak canımız pahasına mücadele verdiğimizi daha da kalabalıklaşarak anladık.

Ocak ayından itibaren Covid-19’un devam ettiği ve sonunda herkese yetecek kadar Biontech aşılarının hayatımıza dahil olmasıyla biraz daha nefes almaya başladık. Salgın insanlığı değil ilaç sektörünü de yoğun bakıma soktuğu bir döneme denk geldik. İlaç firmalarının dünyayı kurtarma fikri ile yola çıkıp insanları kobay olarak kullandıklarına da şahit olduk. 19 Mart gece yarısı bir anda tüm Türkiye internetsiz kaldı ve ertesi gün Resmi Gazete’de okuyarak öğrendiğimiz İstanbul Sözleşmesi’nin feshi ve Merkez Bankası başkanın görevden alınması haberiyle elimiz ayağımızın titrediği günü hiçbirimiz unutmadık herhalde? “Artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak” cümlesini dünyayı eve kapatan virüs söylüyor olabilir fakat insanlık tarihinde de hiç bu kadar kaosun, belirsizliğin ve yıkımların olduğu da görülmemiştir açıkçası.

Aşıları olmaya başladıktan sonra Haziran ayının sonunda sokağa çıkma yasaklarımız bitti ve esnaf derin bir oh çekti. Restoranlar, kahve dükkanları, kısacası satış noktası olan her yer çölde susuz kalan bedevi hikayesini yaşadılar. Geleceğimiz olan çocuklarımız ve gençlerimiz gümbür gümbür gelirken biz yarınların yamalarla dolu olmayacağını göstermek için çabaladık. Gençlerde özellikle sosyal medyada sesimiz olmaya devam etti. 28 Temmuz’da başlayan ve Türkiye tarihinin en büyük yangınıyla mücadele ettik. Yangında nefes alabilen her varlık ve hatta dünya yardım çığlıklarımızı duyarken canım ülkemin başındakiler kulaklarını kapadığı için birbirimize daha da kenetlendik. Sınırların değiştiği, ülkelerin bir araya girdiği zamanlardan geçerken Ağustos ayında maksimum seviyeye gelen Afgan göçünü herkes dün gibi hatırlıyor sanırım.

Son zorlu çeyreğe girdiğimizde ise Türk Lirası’nın yine Türk tarihine bir ilke imza attığı anlara şahit olan nesiller yetiştirdik. Paramız değerini yitirmeye devam ederken, Türkiye Avrupa’nın BİM’i geyikleri de gerçekliğini korumayı sürdürdü. Pandemi ile birlikte para dünyanın her yerine kanserini bulaştırmıştı fakat ekonomisini sağlam dinamiklere bağlayan ülkeler bu durumu üretimi arttırarak, tarımı geliştirerek, teknolojiye yön vererek yollarına devam etmeyi başardılar. Biz ise her gün hangi ürüne ne kadar zam gelecek korkusuyla yaşamaya mahkum edildik. Bir değil on dokuz senenin acısını biz çeker olduk.Türkiye herkesin yaptığını yapmayan, başına buyruk ve maalesef ne idüğü belirsiz politikalarla yönetildiği için vatandaşlar olarak iktidar savaşlarının ortasında kalıverdik.

Birazda Elif’in 2021 yılından sizlere bahsetmek istiyorum. 2021 Ocak ayı itibariyle ben olumsuz şeylere reset atmaya karar verdim ve başarılı oldum. Biraz zor oldu yalan yok çünkü 15 senelik yuvamı İstanbul’u bırakıp memleketim olan İzmir’e yerleşme kararı aldım. Üniversite yıllarında başlayan ve onca sene süren kurduğum düzenimi 5 eve paylaştırdım. Mesleğimi ve kendi işimi geliştirmek ile birlikte uzun süredir var olan kurulu bir geminin dümenine geçmek beni korkutmadı dersem yalan söylemiş olurum. Ama adım atmadan ilerleyemezsin dolayısıyla hata yaparak, her şeyi kuralına göre oynayarak, doğru yolu bularak gibi çeşitli deneme yanılmalarla, risk alıp heyecanla olacakları bekleyerek hayatıma bir yol çizmeye karar verdim. Başkasının önünü aydınlatırken kendi yoluma da Bahçeşehir Üniversitesi’nde öğrencilere mentorluk yaparak ışık tuttum. Daha önce hiç yapmadığım şeyler için kendimi zorlayarak sınırlarımı aştım, kalıbıma sığmayarak taştım. Çok değişkenli fonskiyonumun limitini bu sene yaptığım seçimlerle zorladım ve çok da mutluyum. İyi ki’lerimin çoğunu 2021 yılında yaşamış bile olabilirim ?

Ve gelelim hem  genel hem de özel olarak 2021 senesinin kapanış değerlendirmesine. Ben 2021 senesini geçmişle geleceğin kesiştiği ve Türkiye’nin özgürlüğüne kavuşacağı günlerin bir başlangıcı olduğunu düşünüyorum. İnsanoğlu nankördür ve her şeyi ister, talep eder olmadığı zamanda hırsından ne yapacağını şaşırır. Bu yüzden her şeyi yakıp yıkabilir. Son 20 senedir nereden nereye geldiğimizi çok net şekilde gözlemleyen bir genç olarak umudumu hep canlı tutuyorum. Bunu ister yeni jenerasyon deyin ister Türk halkının gücü deyin isterseniz de iman gücü deyin ne derseniz deyin lakin kötü günler geçiyor daha kötü günler de gelmeyecek. Biraz parti propagandası gibi oldu yazdıklarım ama emin olun içimden geleni söylüyorum bu devran değişecek ve bunu hep beraber yapacağız. O yüzden 2021 giderken çok şeyimizi götürüyor ve götürecek de. Fakat güzel günlere gebe kalarak yapacak bunu, ben buna inanıyorum. Lütfen sizde inanın ve her şeyin çok güzel olacağını önce kendiniz sonrada etrafınıza olumlu düşüncelerle yayın. İnanmak yolun yarısıysa isteyerek bunu yapmak diğer yarısı dolayısıyla 2022 gönlünüzden ve aklınızdan geçen her isteğinizin olması dileğiyle…

2021 Yılında Türkiye’de Yaşamak” ile ilgili 9 görüş

  1. Ezgi

    Hakikaten yorucu bir yıl oldu 2021. Özellikle de yangınlar beni çok sarsmıştı. Yazıyı okudukça tüm yıl gözümün önünden geçti resmen. İnşallah 2022 güzel olaylarla gelir☺️

    Yanıtla
  2. Müjde Çeliktaş

    2021 evrensrl olarak kapanışların başladığı yeni oluşumların hazırlandğı yılların başlangıcı. 2022den pembe bir dünya bekledmeyelim, bilelimki dünyada , ülkemizde yepyeni oluşumlara hazırlanıyor.Umut ,ışık, sağlık dolu bir yeni yıl dilerim

    Yanıtla
  3. Erman

    Realist ve data tabanlı düşünen biri olarak optimist değilim…
    Türkiye’de toplumsal olarak daha kötü ne olabilir ki? Mevsimsel olarak cenneti yaşadığımız ülkemizde, Anadolu kültürünün yozlaşmasını yıllardır gözlemliyoruz. Kültürümüzü, nesilden nesile nasıl ve hangi oranda aktardığımız tartışılır. Mutlaka nesiller arası kültür transformasyonu olacaktır, ancak bunun Türkiye adına kabul edilebilir seviyede olduğunu söyleyemeyiz. Meydan, cahil Osmanlıcılara kalmış durumda.. Yani, sosyokültürel olarak daha iyiye gittiğimiz söylenemez.. 🙂

    Ekonomik olarak da 2002 den beri, suni ekonomik büyümenin, omurga olarak inşaat sektörüne oturduğu ülkede yer üstü yatırımlar yavaşlayınca ekonomi de yavaşlıyor. 2021’de, reel enflasyonun %55-60’a vurarak TL’nin devalüasyona uğradığı, buna karşın en varlıklı özel şirketlerin dahi, yıllık maksimum %20 ile %35 arası zam yapacağı bir ülkede yaşıyoruz. Reseller Store’ların, yani kabaca marketlerin yasad ışı olarak stok yapma eğilimleri arttı mesela. 2022 ekonomik olarak çok zor geçecek. 2021’den daha kötü günler bizi bekliyor. Bu ülke için ben umudumu 2023’e sakladım 🙂

    Yanıtla
    1. eliferbak Yazının yazarı

      Her gün yavaş yavaş, sinsice farklı ürün gamlarına zam yapılıyor. Bebek mamaları, zeytinyağları kilit altına alınıyor marketlerde, 2-3 paket kahve almamıza izin verilmeyen bir ekonomik düzene geçtik maalesef. İzmir’de simiti 1/2 olarak satmaya başladılar çünkü insanlar simit alamıyor. Boyoz 3 TL, 1 yumurta 2 TL olmuş durumda. Yani karnının asla doyamayacağı günlük kahvaltın minimum 5 Türk Lirası.

      İktisat mezunu olarak tüm verilere göre yaptığın analizlere sonuna kadar katılıyorum. Son 20 senedir krizin teğet falan geçmediği, gayet halka çarptığını hepimiz biliyoruz aslında. Fakat artık %51’in yaşadığımız hayat pahalılığını, her gün haberlerde gördüğümüz kadın cinayetlerini, çocuk istismarı yazılarını, hayvan haklarını savunmamız gerektiğinin farkına vardıklarını düşünüyorum.
      O yüzden bir yazar olarak umut etmeyi bırakmak istemiyor ve düzenin bir şekilde değişeceğine inanıyorum:)
      Sevgiler.

      Yanıtla
  4. Doganay

    Ben de inaniyorum, suan olanlari aklim almasa da, dur deme zamani cok yakin!
    Iyisiyle kotusuyle yine de hayatima benim de cok sey getirdi ve goturdu. Ama guzel gunler gelecek beraber inanalim?

    Yanıtla
  5. Yiğit Çetingöz

    Güzel bir özet olmuş ama 2022’nin de 2021’den farklı geçeceğine inanmıyorum. Sebebi ise 2023 seçimleri olmadan hayal ettiğimiz, umutlandığımız ülkemize kavuşacağımızı sanmıyorum. Dileğim sağlıkla, sıhhatle 2022’yi tüm sevdiklerim yanımda geçirebilmek, asıl perde 2023’te açılacak kanaatimce 🙂 kalemine sağlık ?

    Yanıtla
  6. İlgi

    Elifcim yazdiklarini okurken benimde tüm yıl gözümün önünden aktı gitti. Ellerine, gönlüne sağlık çok güzel ifade etmişsin. Çok zor günler geçirdik. Pandemi, görünmeyen ve kabul edilmeyen ekonomik kriz,pahallilik zamlar,hayvanlara yapılan zulümler kadin cinayetleri, orman yanginlari vs vs.. Cigerimiz öyle bir yandı ki insan 2022 den güzel günler umud ediyor lakin bitmek bilmeyen ülkeyi kasıp kavuran sistemsel ekonomik sorunlar nedeniyle benimde umutlarım pek kalmadı malesef. İnsaallah tek temennimiz 2022 yılının güzel günlere gark etmesi bizleri tekrardan güneşler açması ülkemizde. İnsaallah diyelim. İnsaallah gönlümüzün beklediği o umut vaad eden yaşama sevinci veren günler geri gelir. Üstüne bastığımız nefes aldığımız bu toprakların öneminin kavrandığı, iyiliklerin gönüllere dolup taştığı, merhametin tüm dünyayı sardığı, Hastalıkların son bulduğu,ekonominin nefes aldırdığı ve yeniden güneşlerin ülkemize doğduğu, verimli, üretken sağlıklı, mutlu, huzurlu bir yıl olur.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir