25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü. 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı farkındalık yaratmak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 25 Kasım’ı Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etmiştir. Neden 25 Kasım diye sorarsanız, Dominik Cumhuriyeti’nde yaşanan bir olayın sebep olduğunu söyleyebilirim. 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde yaşayan Mirabal Kardeşler olarak bilinen Patria, Minerva ve María Teresa isimli üç kız kardeş Rafael Trujillo diktatörlüğüne karşı uzun süre mücadele veriyorlar. Diktöre karşı verilen mücadele ülke çapında duyuluyor ve Trujillo’nun “Ülkede iki tehlike var: Kilise ve Mirabal Kardeşler” şeklinde yaptığı açıklamadan sonra üç kız kardeş ve şoförleri boğazlanarak, dövülerek öldürülüyor. Arabayı uçurumdan atarak kaza süsü vermeye çalışan hükümet, belli bir süre sonra gerçeklerin ortaya çıkmasıyla dikdatörlüğün yıkılmasına neden olan Mirabal Kardeşler dünyaya damgasını vurmuştur.

Kadına şiddet her geçen gün artıyor. Günün anlam ve önemine ilişkin bu kadarı da tesadüf olabilir mi dedirten dün Kadıköy- Tavşantepe metrosunda akşam vakti yaşanan olayı hepiniz duymuşsunuzdur. Bir kadınla tartışan erkek belinden çıkardığı bıçağı ulu orta sallayarak ve ağza alınmayacak küfürler sarf ederek dehşet saçtı. Bir yolcunun cep telefonuyla olayı çekmesiyle hem kadının üstüne yürüyen hem de ölümle tehdit eden bu kişiyi öğrenmiş olduk. Saldırganın yakalandığı ve 20 suçtan kaydı bulunduğu ortaya çıktı. Metroda bu olaya şahit olsam ve saldırgana dur demeye kalksam ülkemde ikinci bir Kadir Şeker vakasına neden olurum diye dahil olmak istemezdim. Ama sussamda içimde fırtınalar kopardı gerçekten böyle bir durumda kadın olarak napacağımı bilememek çok üzücü. Bu arada 20 suçtan kaydı bulunan psikopatı yakaladılar ama bir kaç gün içerisinde serbest bırakacaklarını hepimiz biliyoruz maalesef. 

Kadınlarımızın gündelik hayatta ve iş hayatında yaşadıkları şiddete kulak vermeliyiz. Dünyada ve Türkiye’de kadınların gücü yadsınamaz boyutta. Biz kendi benliğimizi savunurken beri yandan İstanbul Sözleşmesi, kürtaj hakkı ve istediğimiz gibi giyinme hakları konularında mücadele veriyoruz. Her sessiz kalınan şiddet bir gün sizi bulur. Sadece fiziken değil psikolojik ve sözlü olarak yapılan her türlü şiddetin karşısındayım. Günün hangi saati olursa olsun korkmadan, istediğim yere, istediğim şekilde gidebilme özgürlüğümü kullanmak istiyorum. Belli bir refah seviyesine ulaşan toplumlarda bireyler eşit hak ve özgürlüklere sahiptirler. Ötekileştirmenin olmadığı ve toplumsal cinsiyet ayrımının yapılmadığı güzel günlerin geleceğine inanıyorum…

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” ile ilgili 6 görüş

  1. Ezgi

    Gerçekten her geçen gün sokakta başımıza bir şey gelme riski artıyor, korkuyla dışarı çıkar olduk. Keşke böyle mücadele günleri insanları daha fazla bilinçlendirse

    Yanıtla
  2. Yiğit Çetingöz

    Daha güzel günlerin geleceğine inanmak istiyorum, umarım kısa sürede gerekli adımlar atılır ve kaybolan adalet sistemi tekrar eski gücünü “tarafsız olarak” kazanır.
    Yine bilmediğimiz ama bilmemiz gereken güzel bilgiler var yazıda, emeğine, kalemine sağlık ?

    Yanıtla
  3. Doganay

    Hem cok önemli bir konuya parmak basmıssın hem de bunun gercekten cıkıs tarihi sebebini ögrenmiş oldum.
    Herkesin aklına artık aynı soru işareti geliyor. Kadir Şeker in yerinde olmak istemezken içimizde de fırtınalar kopuyor, klavyelerimiz isyan ediyor, ama içimizdeki bunun degisecegıne olan ınancımız da bitmiyor…
    Bitmeyecek de.

    Yanıtla
  4. Göksel Yelken

    Son cümlene katılıyorum. Harika bir kapanış cümlesi olmuş. Bence toplumun psikolojisi bozuk. Bu noktada daha fazla hata kodu veren erkekler.. Bu noktada umarım güzel günlere gideriz. Balık baştan kokar desem gerçekten doğru olur. Nasıl yönetiliyorsan O’sun, sen neysen yönetim de O şeklinde çift gerektirme olarak okunabilir. Akıl sağlığı diliyorum ülkemize, vatandaşlarımıza ve herkese..

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir