Bugün Can Dostlarımızın Günü

Bugün karşılıksız sevgiyle beslenen ve ağzı olup dili olmayan minik dostlarımızın günü. Yaşam döngüsüne en çok katkı sağlayan canlıdır hayvanlar. Ekolojik sistemin bir halkası olan, tabiatın kendisini yenilenmesine ve doğanın sürdürülebilir bir hale gelmesine hayvanlar katkıda bulunur.

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nün tarihçesi çok eskilere dayanıyor. 1822 senesinde İngiltere’de hayvanları korumak, insanların hayvanlara iyi davranmalarını ve hayvanların daha iyi koşullarda yaşamasını sağlamak adına Hayvanları Koruma Birliği kuruluyor. Akabinde 1908 yılında Türkiye’de Hayvanları Koruma Derneği kuruluyor. Aynı amaçla kurulan dernekler birleşerek Hollanda’da Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu’nu oluşturuyorlar. 1931 yılında Floransa’da toplanan Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu, dünya üzerinde yok olma tehdidi altında bulunan hayvan türlerine dikkat çekmek üzere 4 Ekim’i Dünya Hayvanları Koruma Günü ilan ediyor. Günümüzde bugün 70’den fazla ülkede ve yaklaşık 1.000 kadar etkinlikler düzenleniyor. Hayvan hakları için farkındalık oluşturmak amacıyla dünyanın birçok yerinde barınak günleri, sahiplendirme ve bağış etkinlikleri yapılıyor.

Amerika’da her yıl 6,5 milyon evcil hayvan barınaklara bırakılıyor ve bu hayvanların 1,5 milyonuna ötenazi uygulanıyor. Türkiye’de ise hayvanların barınması için yapılan barınak sayısı sadece 120 ve bu barınakların içerisinde tahminen 7.000 hayvan bulunuyor, diğerleri ise sokaklarda yaşıyor. Yapılan bir araştırmaya göre her yıl yaklaşık 100 milyon köpek balığı insanlar tarafından öldürülüyor. Buna karşılık köpek balıklarının senede öldürdükleri insan sayısı altı.*

Hayatımızı güzelleştiren yeri geldi mi bizi koruyan can dostlarımızın haklarını korumalıyız ve onlarla birlikte yaşamalıyız. Herkes kapısının önüne bir tas su ve yemek koysa onlardan mutlusu olmayacaktır. Sadece bir gün değil, her gün onları korumalı, hatırlamalı ve onlara sahip çıkmalıyız.

*https://www.ntv.com.tr/galeri/turkiye/4-ekim-dunya-hayvanlari-koruma-gunu-hakkinda-her-sey,pwwjxp6mJ0yusN755TVQEA/1lylgQI3fkm4ZWcfKiwvEA

Bugün Can Dostlarımızın Günü” ile ilgili 4 görüş

  1. Yiğit

    Gerçekten onların her biri bir bebek, hem yaşam alanlarını ellerinden alıyoruz, hem de yaşam hakkı tanımıyoruz. Dikkatimi çeken en büyük nokta 1822 gibi bir yılda İngiltere’de Hayvanları Koruma Birliği kuruluyor, boşuna medeniyetin beşiği denmiyor, umarım o seviyelere ulaştığımız günleri görürüz. Kalemine sağlık.

    Yanıtla
  2. Göksel Yelken

    Dünya hayvanları koruma günü evet. Hayvanları, insanlardan korumak lazım. En vahşi hayvanı bile insanlardan korumak gerekiyor. Başka türlü olmayacak korumak gerekiyor.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir