Hafıza Odası

Yılın en çok tartışılan sergisi olan Ahmet Güneştekin’in Hafıza Odası sergisinden haberiniz var mı? Ben 29 Aralık 2019 tarihinde İstanbul’da Pilevneli Galeri’de sergiyi ziyaret edenlerdenim. Çok beğendiğimi İnstagram hesabımda bir çok fotoğraf ve videoyla paylaşmıştım. Linke tıkladığınızda göreceğiniz resim merdivenlerden aşağıya inince Hafıza Tepesine çıkan bir siyah beyaz bir odaydı: https://www.instagram.com/p/B6qNTFkpU8f/

Şimdi gelelim, Ahmet Bey’in sergisinin tartışma yaratma sebebine. Ekim ayında Diyarbakır Ticaret Odası Hafıza Odası Sergisi’ni Diyarbakır halkıyla kavuşturdu.Teklifin Ticaret Odası’ndan gelmesine çok sevinen Ahmet Güneştekin tüm eserlerini sergilemekten gurur duyduğunu canlı yayında dile getirdi. Kendi mahalle ve yuvamda eserlerime ilgi gösterilmesi çok hoşuma gitti dedi. Serginin tartışmaya neden olmasının sebebi ise; Diyarbakır’da yapılanın sergi değil, Kürt halkının, Amed halkının bütün değerlerine ihanet olduğu hatta sergide gösterilen tabutların faili meçhul cinayetler olduğu savunulmuştu. Ahmet Güneştekin’de yapılan bu açıklamalara karşı, sergimin tartışma yaratacağını biliyordum. Çok büyük acılar yaşandı, bazı çocuklarımız doğmamıştı bile. Sanatçı belgedir, yaşananları resmeder. Yaşanan gerçek acıları hatırlatmak, toplumun hafızasını tazelemek benim bir sanatçı olarak görevim demiştir.

İki sene önce gittiğim sergiyi dün gibi hatırlıyorum ve hatta bu kadar güzel eserlerin neden az ilgi gördüğünü o gün kendi kendime düşünmüştüm açıkçası. Meğerse olayın politik tarafı da varmış ve ben o açıdan bakmamışım ve hiçbir zamanda o zihniyetle yaklaşmayacağımı bildiğim için aklıma bile getirmemişim. Ülkenin yüzyıllık hafızasını sorgulayan bir sergi, yaşananları gösterince sanatçının kötü olma durumuna hepimiz Türkiye’de alışkınız. Ama çirkin olan şey şu ki bu çok alışkanlık haline gelmiş ve linçler artmıştır. Sanat gerçeğin karanlık yüzünü gösterince yaşanan olaylar tekrar gözlerde canlanır. Ahmet Güneştekin, bir insana yapılabilecek en büyük işkence bir şeyi zorla sevdirmektir derken ne kadar da bağımsız ve hiçbir partiye yakın olmadığını tekrar dile getirdiğinin kanıtıdır. Eserler sadece Kürtlerin acılarından değil asırlık yaşanan trajedilerin ürünüdür. 

Ahmet Güneştekin, dünyanın en önemli sanat merkezlerinde eserleri sergilenen uluslararası bir sanatçı. İstanbul’da beklenen değeri görmemesinin sebebi belki de daha özgür ve fikri açık bireylerin sergiyi ziyaret etmesi. Özellikle beni Hafıza Tepesi çok etkilemişti, geçmişin hafızamızda bu kadar yer etmediğini sergiyi gezerken fark ettim. Geçmişimiz unutulmaya direniyor ve bizde bu dirence karşı çıkmamalıyız. Aralık’ta Dubai, Ocak’ta Londra, yıl sonu Rusya’da ve tarihi henüz belli olmayan Finlandiya’da Klasik Müzik Festivali ile beraber Hafıza Odası Sergisi sergilenecek. Ahmet Bey’den duyduğumda çok mutlu olduğum ve sizinle mutlaka paylaşmam gereken bir haber daha var. İzmir’de daha büyük, kapsamlı ve farklı bir sergi planladığını çünkü İzmir halkının bunu hak ettiğinden bahsetti. O yüzden beklemede kalın, tarihler netleşince sizlere söz haber vereceğim 🙂

Hafıza Odası” ile ilgili 5 görüş

  1. Göksel Yelken

    Sırf belli bir kesimin oylarını alıp, onların duygularını, mantığını sömürerek diğer kesimin nefretini kazanmayı başaranlar var siyaset açısından. Siyaset; insanlardan, insanlıktan uzak bir kavram değil. O noktada insanlık, sanatla yükselirse siyaset de yükselecektir illa ki. Umarım o günler yakındır.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir