Yaşam standartlarımız dijitalleşen dünyaya adapte olmuş durumda. Belli parametreler var ve biz hayatımızı ona göre şekillendiriyoruz. Dijital yaşam diye bir kavram hayatımıza girdi ve şimdi size bu terimden bahsetmek istiyorum.
Ülkelerin refah seviyelerine ve yatırımlarına bağlı olarak her coğrafyada ayrı seviyelerde seyreden internet erişimi ve uygun fiyatları baz alan dijital yaşam kavramının araştırması yapılmış. Siber güvenlik şirketi Surfshark, ülkeleri 5 temel dijital refah değişkenine göre değerlendirmeye alıyor. İnternet kalitesi, e-devlet, e-altyapı, internetin satın alınabilirliği ve e-güvenlik. Biraz bu kavramları açacak olursam; internet kalitesi, ülkedeki internet bağlantısının ne kadar hızlı ve istikrarlı olduğunu ölçümlüyor. E-devlet; ülkenin devlet hizmet/ürünlerin ne kadar gelişmiş ve dijitalleşmiş olduğu baz alınıyor. E-altyapı, ülkenin mevcut altyapısının ne kadar iyi geliştirip ve kapsayıcı olduğu değerlendiriliyor. İnternetin satın alınabilirliği, insanların istikrarlı bir internet bağlantısına sahip olmak için ne kadar süre çalışması gerektiği baz alınıyor. E-güvenlik, insanların bir ülkede kendilerini ne kadar güvende ve korunaklı hissettikleri ölçümleniyor.
Yukarıda saydığım metrikslere göre yapılan araştırmada dijital yaşam kalitesi en gelişmiş ülkelerin başında İsrail yer alıyor. İkinci sırada Danimarka, üçüncü sırada ise Almanya geliyor. Türkiye 117 ülke sıralamasında 52.sırada yer alıyor. Türkiye’nin en kötü puanı internet kalitesi (dünya genelinde 69.sırada) en iyi puanı ise e-devlet (39.sırada), e-altyapı hizmetlerinde 44.sırada yer alırken, internet satın alınabilirliği 45, e-güvenlikte de 47.sırada yer alıyor. 2022 dijital yaşam kalitesi endeksine göre en yüksek puanı alan 20 ülkeden 15’i Avrupa’da yer alıyor. Asya bölgesi İsrail’in dışında 8.sırada Japonya, Güney Kore 10. sırada, Singapur 15.sırada yer alıyor. Amerika Birleşik Devletleri ise 12. sırada listede yer alıyor.
Araştırmayı yapan Surfshark firmasının halka ilişkiler müdürü Gabriele Racaityte-Krasauske “güçlü bir dijital yaşam kalitesine sahip ülkeler gelişmiş ülke olma eğilimindeyken, küresel çalışmamız paranın her zaman dijital mutluluğu satın almadığını ortaya koyuyor” diye açıklamada bulunuyor.
Ülkelerin yaşadığı ekonomik dar boğaz yüzünden küresel dijital uçurum gittikçe artıyor. Uganda ve Fildişi Sahili gibi ülkelerde en ucuz internet paketini kullanmak isteyen insanlar 2 hafta çalışmak zorunda kalıyorlar. Dijital yaşam kalitesi endeksi bir bakıma ülkelerin gelir durumlarını, teknolojik altyapılarını ortaya koyuyor. Her sene bu araştırma yapıldığında Türkiye kaçıncı sırada ve ilerleme kaydetmiş mi diye bakmamız gerektiğini düşünüyorum.
Çok güzel bir konu, dijital yaşam artık hayatımızın pir parçası, umarım kalite her alanda artar ve teknolojiden daha uygun fiyatlara faydalanabiliriz. Bu konuda gelişim için yatırımların ve teşviklerin artması gerekmekte. Dijital refah sıralamasında yükselmemiz umuduyla saygılar ve sevgiler…:)
Akıllı kızım nefis bir araştırma. Elifcğm gerçekten internet kalitemiz yerlerde.
Çok kötü değil çünkü kötü durumda… Her şey güzel olacak diyelim. Güzel şeyler olacak.