Dönem filmi özlediyseniz bu yazıyı okumanızı öneririm. Kadınlar matinesinin vazgeçilmezi Cengiz Sezen ile sizleri tanıştırmak isterim. 1980’lerde geçen, gerçek olaylardan esinlenilen Bursa Bülbülü’nü ilk yayımlandığı tarihte izledim. Ata Demirer kendi hayatından kesitleri bir araya getirmiş ve iyi bir oyuncu kadrosuyla filmi seyirciyle buluşturmuştur.
Bursa Bülbülü’nden bahsetmeden önce Ata Demirer’in bilmediğiniz bir kaç özelliğinden sizlere bahsetmek isterim. Ata Demirer 4 farklı dilde şarkı söyleyebiliyor, bunu biliyor muydunuz? Bursalı olduğunu ve Bursa Bülbülü’ndeki canlandırdığı Cengiz Sezen karakteri gibi, kadınlar matinesinde lise çağlarında enstrüman çaldığını öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Bu arada Ata Demirer tiyatro mezunu değil, konservatuvar müzik mezunudur. O yüzden şarkıların makamları, ses tonları, ritmi gibi önemli detaylara hakimdir. Lise yıllarında Bursa’da düğün ve kınalarda piyanist şantörlük yapan Ata Demirer, Bursa Bülbülü’nü yazarken çok zorlanmamış çünkü gençlik yıllarındaki abilerini ablalarını ve kendi gördüklerini hikayeleştirmiştir.
Gelelim filmin detaylarına. Neşe ile hüzün, düğün ile cenaze gibi 2 zıt duyguyu bir arada yaşayabileceğiniz bir dönem filmiyle karşı karşıyayız. Kişisel hikayenin ana akıma modernize olmuş hali diyebiliriz. Dönem filmi olmasının nedeni, 1980’lerin Bursa’sında Bülent Ersoy, Küçük Emrah, Devekuşu Kabare ve fuar esintilerine yer verilmesidir. Eski bir tekstil fabrikasını plato olarak kullanarak 6 haftada Bursa Bülbülü filmini çekmişler. Tüm adı geçen ünlülerden teker teker izin alınmış ve dönemin gerçekliği filme yansıtılmıştır. Filmi izleyen herkesin dikkatini çekecek olan bir “kuşbaz” kelimesi olacaktır. Meğerse, gerçek hayatta “kuşbaz” olan Ata Demirer’miş. Pul koleksiyonu gibi obsesif bir şekilde kanarya ve çeşitli kuşlara bakarmış. Kuşbaz ile ilgili olan bölümü verdiği bir röportajda izledim ve sizlerle paylaşmak istedim 🙂 Doktor Fatih diye filmde bir karakter var ve bu karakteri Fatih Ürek sanan çok kişi olmuş. O yüzden onu da o röportajda açıklığa kavuşturdu Ata Demirer, Doktor Fatih, Fatih Ürek değilmiş. Kesin bilgi yayabilirsiniz :))
Filmin sonu hakkında eleştirileri okuma fırsatım oldu. Açıkçası ben olması gerektiği gibi bittiğini düşünüyorum. Filmin devamı olmayacak ve hikaye tek bir filmde sonlanacak şimdiden sizlere söyleyeyim. Bursa Bülbülü’nün içerisinde bulunan müzikler harika. Taşkın Sabah ile çalışılmış. Söz ve müzikler gerçekten takdire şayan. Spotify’da film dijital platformda yayımlandığı andan itibaren Bursa Bülbülü listesi altında müziklere ulaşabiliyorsunuz. Plakseverlere benden bir müjde olsun, şubat gibi Bursa Bülbülü’nün plağını da bulabileceksiniz.
Filmin son sahnesi Erdek Çuğra mevkiinde çekilmiş orası Zeki Müren’in ilk konserlerini verdiği sahil olarak bilinirmiş. Coğrafyamızın farklı seslerini dinlemek ve özlem gidermek isterseniz, 30’a yakın ülke ile aynı anda Disney +’da yayına giren Bursa Bülbülü’nü izlemenizi tavsiye ederim.
Ben de filmi izleme fırsatı bulanlardanım, yazınızda filmin atmosferini ve konusunu o kadar güzel aktarmışsınız ki, yeni bilgiler öğrendim sayenizde. O yıllara özlem duyanların mutlaka izlemesi gereken güzel bir film olduğunu düşünüyorum ben de. Selamlar ve sevgiler…
Bu filmi nereden izleyebilirim
Disney+ ‘da yayımlanıyor Müjde Teyzeciğim.
İzleyeceğim 👍
Bu arada gazino sahnesinde Emrah, Elvan Gazozu içiyordu, bilenler bilir, 80’li yıllara dair güzel bir ayrıntıydı. 😉
Filmi keyifle izledim.çok hoş. Keşke bitmese diyede hissettik. Sizin yazınızda filmin tadında olmuş. Kaleminize sağlık.
İzledim bende çok beğendim 👏👏
İzlenmesi gereken bir emek filmi.
Yine kalem konuşmuş kalp dile gelmiş 😇