İyi’den Mükemmel Şirkete

Yüksek lisansta aldığım bir derste “Good to Great” kitabını işlemiştik. Bu yazımda size biraz kitaptan bahsetmek istiyorum. Ortalama değerlerde olan bir şirketin kalıcı olarak “mükemmel” bir şirkete dönüşebilir mi? Dönüşürse nasıl gerçekleşir yani “iyiden mükemmel”e dönüşmesini sağlayan özellikler nelerdir? Gibi soruların cevaplarını bu kitapta bulabilirsiniz.

Ben size kitapta bulunan bir kaç başlıktan söz etmek istiyorum. Bir şirket piyasada kalmak istiyorsa iyi olması yeterli olmayabilir. Çünkü artık herkes kaliteli mal/hizmet üretiyor, standartlar üst düzeylerde. Bu yüzden iyiden mükemmele giderken disiplinli insanlar seçmelisiniz. Yapılan araştırmalara göre şirket dışından gelen ünlü, başarılı liderlerle şirketin iyiden mükemmele dönüşümü arasındaki bağlantı negatif olarak çıkmıştır. Yani şirketlerde bir CEO seçilecekse ve başarı bekleniyorsa şirketin içinden gelmiş doğru insanın olması şirketi mükemmele götüren özelliklerden bir tanesidir.

İyiden mükemmele dönüşen şirketlerde disiplinli düşünceler çok önemlidir. Ne yapmak gerektiği kadar ne yapmamak gerektiği ve ne yapmaktan vazgeçmek gerektiğini de odaklanmak gerekiyor. Teknolojiye ayak uydurmak iyiden mükemmele dönüşümü ateşleyen bir etken değil. Teknoloji dönüşümü hızlandırabilir ama dönüşüm oluşturmaz, tek başına da strateji olmamalıdır. Çalışanları konusunda acımasız değil ama katı olunması gerekmektedir. Şüphe duyuluyorsa o çalışanı işe almamak gerekir. İşten çıkarılması gerekiyorsa hemen işine son verilmesi gerekir. En iyi çalışanın önüne de en iyi fırsatlar konmalı ki kendini gösterebilsin.

Bütün şirketlerde belli bir kültür vardır fakat iyiden mükemmele giden şirketlerde disiplin kültürü bulunur. Eğer elinizde disiplinli insanlar varsa, hiyerarşiye ihtiyaç duymazsınız ya da elinizde disiplinli düşünceler varsa bürokrasiye ihtiyacınız yoktur. Elinizde disiplinli eylem varsa aşırı kontrole ve denetime ihtiyacınız yoktur. Disiplin kültürüyle girişimcilik ruhunu birleştirebilirseniz, mükemmel performansın simyasını yakalamış olursunuz.

Bir şirket bu nihai geçişi sağlayabilmesi için öz değerlerine ve para kazanmanın dışında bir amaca sahip olması gerekmektedir. Aslında yukarıda bahsedilen değerler; şirketler için anahtar kelimeler olup özünü koruması gerekmektedir.

İyi’den Mükemmel Şirkete” ile ilgili 3 görüş

  1. Hakan Ceyhun

    Günümüz iş dünyasından kesitler sunan güzel bir yazı olmuş Elif Hanım. Her geçen gün kalite ve rekabetin arttığı, işletmeler arası yarış ve hayatta kalma çabasının sürdüğü günümüz dünyasında buna ayak uydurmak gerçekten çok zor. Özellikle günümüzde insanların az iş, çok para ya da sadece kolay para kazanma mottosuyla ilerlediği bu ortamda işler planlandığı gibi gitmiyor maalesef. Selamlar ve sevgiler 🙂

    Yanıtla
  2. Göksel Yelken

    Biraz keskin bilgiler varmış içerisinde…Net söylemler içeriyor. İlginç bir kitapmış…İyiden mükemmele geçiş. Kurumsal firmalarda Continous Improvement pozisyonlarının açılması belkide bu kitap ve bunun gibi kitapların etkisiyle olmuş da olabilir. Bu kadar mükemmel olmak zorunda mı bilmiyorum her şey.. Sonuçta hata insandan kaynaklanıyor. Hatalara izin vermek lazım. Hepimiz insanız ve hata yapıyoruz. Bir de olaya böyle bakmak gerekiyor. Emeğine, eline sağlık…

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir