8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’nü geride bıraktık. Daha önce sizlerle 8 Mart’ın hikayesini paylaşmıştım şimdi de uluslararası şirketlerin kadın haklarına bakış açılarından bahsedeceğim.
Türkiye’de çalışan her 4 kadından 3’ü hayatı boyunca şiddetin en az bir türüyle karşı karşıya kalıyor. 2013 yılında başlatılan Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Sabancı Vakfı ile TÜSİAD’ın işbirliği kapsamında iş dünyasının, “İş Dünyası Ev İçi Şiddete Karşı” (BADV) konusunda çalışmaları bulunuyor. “Ev İçi Şiddete Karşı” en iyi uygulama örneklerinin başında Sabancı Holding geliyor. Sabancı Holding, Forbes’un gerçekleştirdiği “Dünyanın En Kadın Dostu Şirketleri” araştırmasında listeye giren ilk ve tek Türk şirketi oldu.
Vestel, 2019 yılında Kadın Teknisyen Eğitim projesini başlatıyor ve yetkili servislerde çalışan müşteri temsilcilerine eğitim sonrası teknik destek ekiplerinde çalışma imkanı sunuyor. “Herkes İçin Eşit Bi’Hayat Mümkün”, Mutlu Bi’Anne gibi toplumsal eşitliliğe ve çalışan annelerin çalışma hayatındaki daha eşit şartlara sahip olabilmesini sağlayan projeler Vestel tarafından geliştiriliyor.
Doğuş Grubu, kadınların toplumda ve iş dünyasında aktif olmasını destekleyen “Doku” platformunu kuruyor. Doku platformu, kadınların emeklerinin ekonomik güce dönüştürmesini sağlıyor. 2013 yılında “İş’te Eşitlik Bildirgesi”ni imzalayan Doğuş Grubu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile “İstanbul Finans Merkezi Yolunda Hedef 20 Bin Kadın” projesine destek olarak 4 yılda 20.000 ev kadınına finansal okuryazarlık eğitimi vermiştir.
Coca-Cola toplumsal eşitlik etkisini arttırmak için “Kız Kardeşim” projesini hayata geçirdi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Habitat Derneği iş birliği ile birçok genç kadına destek olan program 450.000 aşkın kadının hayatına dokunuyor.
2019’da başlatılan “Kadın Çalışan Bağlılığı Proje Grubu” ile Migros, kadın çalışanlara yönelik en doğru yaklaşımı, çalışma şartlarını ve önerileri geliştirmeyi hedefliyor.
Kadın haklarını savunan firmalar gün geçtikçe çoğalıyor ve farklı projelerle toplumsal eşitliğe vurgu yapıyorlar. Sonuç olarak, kadınlar için yürütülen programları bilmek ve markaların bu konudaki hassasiyetinin farkına varmak beni mutlu etti.
Büyük firmaların örnek davranışları ve örnek olmaları açıkçası çok önemli ama onlarca firmanın örnek olması aydınlanma için çok daha önemli. Özel sektörün özellikle bu konuda geri adım atmaması gerekli çünkü hükümet nereye çekersen oraya gidecek kafada bir hükümet daha çok da kadınların çalışmaması esasen isteyen bir hükümet. Bu yüzden biz ne istersek dönebilecek bir hükümet var. Kamunun ve hükmetin Kadınlar pek umurunda değil. Dediğim gibi talep etmek gerekiyor…
İş dünyasında kadınların da yer bulabilmesi, ekonomik özgürlüklerini kazanabilmeleri ve destekleyici projelerin olması çok güzel, umarım bu konuda adım atan şirketler diğer şirketlere örnek olur. Sizin ve tüm kadınların Kadınlar Günü kutlu olsun. Selamlar ve sevgiler ile…
Kadın dosttu firmaların ülkemizde artmasını çok isterim.Bu firmalar çoğalırsa kadınlarımız daha rahat çalışmar hayatına atılır.Bizi bilgilendirdiğin için teşekkür ederim.