İtibar mı, O da Ne?

Yüksek lisans bitirme projemi kaleme aldığım zaman ben itibar kelimesiyle ilk ne zaman tanıştım da bu kavram üzerine bir şeyler yazıp çiziyorum diye düşündüm. Daha sonra bir anda her şey aydınlandı kafamda. Aslında kulağım aşinaydı bu sözcüğe ama hep kişilerin itibarlarıyla ilgiliydi benim duyduklarım, okuduklarım. Hatta itiraf etmeliyim magazin okurken ilk tanıştım galiba ben itibar ile. Bende her kadın gibi magazin okumayı seviyorum, yapacak bir şey yok ? Evet, evet şimdi daha net hatırlıyorum. Başlıklar genelde şöyle oluyordu: “Flaş, flaş, flaş itibarı yerle bir oldu!” ya da ” Son dakika: Ünlü oyuncu dedikodulara itibar etmeyin! ” dedi.


Hayatımızda sık  sık doğru yerde kullanılması gereken, aslında anahtar kelimedir itibar. Arapça kökenli olup “saygınlık” anlamına gelir. Soyut bir olgu olduğu için kafanızda birinin veya bir durumun nasıl algılandığı ve nitelendirildiğiyle ilgili çağrışım yapabilir. Kısacası değerli, güvenilir olma durumu, prestij olarak tanımlanabilir.


Son zamanlarda itibar “kurumsal” kelimesiyle bir arada kullanılınca bir anlam kazanmaya başladı. Aslında uzun zamandır hayatımızda ama Türkiye’nin  “kurumsal itibar” ile birbirini bulması 1999 yıllarını buluyor. Tabi ki daha önce üzerinde çalışmalar, makaleler yazıldı fakat halkın bu kavramla karşılaşması, Türkiye’de kuruluşların kurumsal itibarlarını değerlendirmek üzere Capital Dergisi’nin her yıl yayımladığı “Türkiye’nin En Beğenilen Şirketler” araştırmasıdır. O günden bugüne her sene Capital bu çalışmayı yapar ve sıralamaya giren şirketler kendileriyle gurur duyarlar!


Neyse, şimdi konumuz bu değil, itibar kavramına geri dönelim. Güven ve güvenilir olma hissi veren bu sözcük, herhalde anlamından dolayı olsa gerek; bana sadık, yanı başımda bekleyen ve beni hiç yalnız bırakmayacak etkisi yaratıyor. Kurumsal kimliğe bürünen itibar ise; güçlü adımlarla ilerleyen, başı dik, sapasağlam seni karşılayan bir şirket imajı veriyor bana, size de öyle bir imaj yaratmıyor mu? Galiba çok fazla yabancı dizi izlememeliyim, hayal gücüm tavan yapmış olabilir çünkü ?


Bence artık herkesin itibar kavramını bir an önce hayatına sokması lazım. Hem kişisel hem de kurumsal kimliğe bürünebilen bu kelime sizin de hayatınızı düzene sokmaya yarabilir ve hatta işinizde stratejik olarak, çok zor elde ettiklerinizi bir anda yitirmenin ne demek olduğuyla tanışırsanız (ki tanışmanızı hiç istemem) işte itibar bu demekmiş dediğiniz anda bilin benim kulaklarım çınlıyor olacaktır…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir