Maçka Demokrasi Parkı’nda #muziksusturulamaz

Türkiye’de pek çok park bulunuyor. Birçoğu da tarihi ve doğal güzellikleri açısından görülmeye değer yerlerden. Bu yazımda 2 özelliği içinde barındıran ve anlamlı etkinliklere sahne olan Maçka Demokrasi Parkı’ndan söz edeceğim.

Benim sık sık spor yapma amaçlı gittiğim bu parkın geçmişi 19.yy’la dayanıyor. Beşiktaş, Taksim ve Nişantaşı’nın tam kesişme noktasında ağaçlarla kaplı küçük kulübelerin bulunduğu ve içinden dere akan bir parkmış eskiden. Nehir üzerinde kayık gezileri düzenlenir, dere etrafında piknik yapılırmış. Ve hatta o zamanlar her şey o kadar temizmiş ki vadi olarak tanımlanan Maçka Parkı içindeki dereden insanlar su içermiş.

1970’lerde evi olmayan insanların kalacak yer olarak parkı kullanması bölge sakinlerini korkutmuş. Parkta kalan çocuklar geceleri etrafta gezen kişileri korkutuyorlarmış. Şikayetler üzerine ıslah çalışması yapılmış ve evsiz insanların kaldıkları barınaklar yıkılmış. 1993’de restore edilen Maçka Parkı’na “demokrasi” kelimesi eklenmiş ve restorasyondan sonra Taksim-Maçka teleferik hattı yapılmıştır.

7 haziran pazartesi günü tüm müzik sektörü için Redd grubu Maçka Demokrasi Parkı’nda bir eylem konseri düzenledi. Çoğunuz bu haberi duymamış olabilirsiniz çünkü belli kesimlerce sanat ile ilgilenen kişilerin yasaklarla birlikte mesleklerini icraat edememesi bir sorun teşkil etmiyor. Bu konserle farkındalık yaratmaya çalışan Redd grubuna tabi ki yandaş kesimden “hiçbir kurala uymadan konser verdiler” şeklinde tepkiler geldi. Dip dibe restoranda yemek yeyip, kahve içen kişilere ilişkin herhangi bir yaptırım getirmeyen hükümet, 2 senedir açlığa terkedilen kültür, sanat ve eğlence sektörünün içinde bulunduğu zor durumun isyanına kulak vermek zorundadır. Yapılan eleştirilere “lincinize, hedef göstermelerinize duruşumuz nettir, duruşumuz Redd’dir” diyerek grup üyeleri güzel bir cevap vermiştir. 

Dün gece Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Twitter’dan attığı tweet ile müzisyen, film ve dizi prodüksiyon ekiplerinin aşılama sürecinin başlayacağı haberini verdi. Maçka Demokrasi Parkı’nda düzenlenen etkinlikle birlikte kültür, sanat ve eğlence sektöründe çalışanların sesi sonunda duyuldu. Müziği durdurmak hayatı durdurmaktır. Bitki örtüsü açısından zengin olan parkın içerisindeki ıhlamur, kavak, gürgen, meşe ve akasya gibi birçok çeşit bitkinin bu sene sanat emekçileri için açması ümidiyle…

Maçka Demokrasi Parkı’nda #muziksusturulamaz” ile ilgili 3 görüş

  1. Yiğit

    Yanından geçtiğimiz ve içinde saatlerce vakit geçirdiğimiz parkla ilgili gerçekten hiç bir şey bilmiyormuşuz, kıymetli paylaşımların için çok teşekkürler, umarım dediğin gibi parkımızda müzik ve özgürlük de yeşillenir.
    Kalemine sağlık.

    Yanıtla
  2. Müjde Çeliktaş

    50 yıllık bir sanatçı olarak, gösterdiğin duyarlılığa teşekkür ederim. Yine sıra dışı bir konu. Benimde çocukluğum ,gençliğim Maçka parkında geçti. Yüreklerimize dokundun Elifçiğim…

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir