Onur Yürüyüşü

Bu sene 20-27 Haziran günleri arası Onur Haftası olarak kutlanıyor. Türkiye’de Onur Haftası ilk defa 1993 yılında İstanbul’da “Cinsel Özgürlük” haftası olarak kutlanmak istendi fakat o dönemin valiliği izin vermediği için etkinlikler iptal edildi ve hatta kutlamalar için yurt dışından gelen konukların sınır dışı edilmesi LGBT+ hakları için Lambdaistanbul ve Kaos GL derneklerinin kurulmasına vesile oldu. 

LGBT+’nin açılımı lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel olarak geçer. “+ ” denmesinin sebebi interseksüel ve kuir ‘leri de kapsamasından kaynaklanmaktadır. LGBT+ geçmişi M.Ö 2.000’lere, Eski Mısır, Sümerler ve Hititler’e dayandığı eski yazılarla kanıtlanmıştır. M.Ö 1.400’lerden  kalma bir Hitit yasa derlemesine göre erkekler arası evliliğe izin veren bir madde belirlenmiş ve bu yasa tarihte ilk eşcinsel evliliğe izin veren yasa olma özelliği taşımaktadır. Mezopotamya, Antik Yunan, Hindistan gibi birçok coğrafyada eşcinsellik vardı ve resim, şiir, tasvir olarak da günümüze kadar aktarıldı. 1968’de yaşanan cinsel devrim ve 1969’daki Stonewall ayaklanmasından sonra cinsel yönelim kavramı ortaya çıkmış ve dünya çapında LGBT+ hakları savunulmaya başlanmıştır.

Bireylerin cinsel yönelimlerini özgürce dile getirmesi LGBT+ kültürünü daha çok öğrenmemize sebep oldu. Ülkeden ülkeye değişen LGBT+ yasaları, maalesef birçok ayrımcılığa neden oluyor. Bazı ülkede eşcinsel evlilikler yasalken bazı ülkelerde cinsel kimliğini açıklayan bireyleri ölüm ile cezalandırıyorlar. Türkiye’de ise durum biraz korkutucu. M.Ö başlayan ve Mezopotamya’da yani topraklarımızda yaşayan LGBT+ kişilerin haklarını savunmak zorunda kaldığımız dönemlerden geçiyoruz. Osmanlı kültürünü devam ettiren ve yanlışlarını körü körüne savunan belli bir güruh, LGBT+ bireylerin Osmanlı tarihinde de olduğunu inkar edebilecek kadar kör olabiliyorlar. Eşcinsellik artmıyor tam tersine LGBT+ bireylerin özgürlükleri artıyor. Hiçbir birey cinsel yöneliminden dolayı yargılanmamalı, ötekileştirilmemelidir.

Geçen gün Maçka Parkı’nda yapılmak üzere düzenlenen LGBT+ Onur Haftası pikniği yasaklandı. Polis piknik yapan kişilere müdahale etti. Heybeliada’da yapılması planlanan piknik, Adalar Emniyet Müdürlüğü’nce yasaklanınca Maçka Parkı’na alınmıştı. Ülkemde herkes parklarda piknik yaparken, neden Onur Haftası’nda yapılan pikniğe yasak getirildiğine dair bir tahmininiz var mı? Pikniğin engelleme gerekçesi “milli güvenlik ve kamu düzeni”. Açıkçası bana trajikomik geldi! LGBT+ hakları insan haklarıdır ve #piknikyasaklanamaz. Bir piknikten bile korkar hale gelen Türkiye’nin yanında Beyaz Saray, Onur Haftası’nı kutlamak için sergi düzenliyor ve hatta Beyaz Saray’ın koridorlarını gökkuşağı renkleriyle aydınlatıyor.

19 Haziran’da İzmir’de yapılan Onur Yürüyüşü, yarın İstanbul’da yapılacak. Maltepe Miting Alanı’nda gerçekleştirmek üzere valilikten alınan izine onay gelmese de yine de o yürüyüşün yapılacağına eminim. Eğer İstanbul’daysanız LGBT+ haklarının, insan hakları olduğuna inanıyorsanız ve bu sene Hormonlu Domates Ödüllerini* kimin alacağını merak ediyorsanız yürüyüşe katılmanızı öneririm.

*Hormonlu Domates Ödülü ilk olarak 2005’de “hormonlu tavuk yemeyin, eşcinsel olursunuz” diyen Erman Toroğlu’na verilmiş, ödülün isimlendirilmesinde ilham kaynağı bu homofobik söz olmuştur.

Onur Yürüyüşü” ile ilgili 4 görüş

  1. Müjde Çeliktaş

    Sevgili Elif ne güzel bilgilendirmişsin. Şahsen LGBT tarihçesini bilmiyordum. İnsana yakışır saygıya sahip olan her birey özel yaşamında ve tercihlerinde özgürdür. LGBT yi kabul etmiyenler ,aile içi ensest , çocuk evliliği ,bebek tacizciliğ . Bu konulara tepki göstersenize. Kimseye zararı dokunmayan insanların tercihlerini brakın. YETERKİ SAYGI OLSUN

    Yanıtla
  2. Yiğit Çetingöz

    Çok güzel ve özel bir konuyu ele almışsın, insanların birbirine konu her ne olursa olsun saygı göstermek zorunda olduğu bir ortamda ne yazık ki insanların en çok saygısızlığa uğradığı konu bu. Düşünsene hislerin sebebiyle aşağlanıyorsun veya öldürülüyorsun, korkunç. Sürekli Amerika, İngiltere’yi örnek alıyoruz, müziği bu sebeple kısıyoruz diyen hükümetin umarım bu konularda da örnek alarak medeniyetleştiğini görebiliriz. LGBT+’ın nasıl başladığı ve günümüze nasıl geldiğini gerçekten çok duru ve anlaşılır şekilde paylaşmışsın, çoğumuz bunları inan yeni öğreniyoruz, umarım toplumumuz böyle böyle bilinçlenir de insanı insan olduğu için sevmeyi benimser ve saygı gösterir. Kalemine sağlık.

    Yanıtla
  3. Gökhan

    Selam Elif,

    Yazında da özetlediğin gibi tek gereken şey insana insan olduğu için saygı. Umarım bu temel prensibin uygulandığı yarınlar olur önümüzde. Kalemine sağlık 🙂

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir