Pandemi dönemi yasaklarında en iyi yaptığımız aktivitelerin başında kuşkusuz dijital platformlarda vakit geçirmek geliyor. Netflix’i tüketince BluTv’ye kısa sürelide olsa bende geçiş yaptım. Son zamanlarda Türk dizilerinin sanatsal ve oyunculuk alanında yukarı doğru bir gelişme katetiğini düşünüyorum. Emmy’de ödül almadan önce izlediğim “Şahsiyet” ve ekibiyle harikalar yaratılmış olan “Masum” benim ilk göz ağrılarımdandır. BluTv’de yeni izlediğim muhtemelen çoğunuzun adını duymadığı “Bozkır” dizisinden sizlere kısaca bahsetmek istiyorum. Kısaca diyorum çünkü her şeyi anlatıp sizin izleme keyfinizi elinizden almayacağım, söz 🙂
Çekimleri 2018 yılında yapılan Bozkır dizisi; 2 polisin “88” plaka numarasıyla yaşanılan şehirde, bir çocuk cinayetinin araştırmasıyla başlıyor. 88 diye bir plaka yok dediğinizi duyar gibiyim. Evet yok orası Bozkır, öyle düşünün. Ama dizinin esas çekildiği yer Eskişehir ve konusu da benim en sevdiğim cinayet ve suçluları ipuçlarıyla yakalama mücadelesini barındırıyor. Oyuncular ve oyunculuklar zaten kusursuz. Ezel’den beri Cengiz olarak aklımızda kalan Yiğit Özşener ve Bizim İçin Şampiyon filminden tanıdığımız Ekin Koç başrollerde. Altan Erkekli yine üstatlığını göstererek, şehrin nüfuzlu ailelerinden Abbas’ı canlandırıyor. Abbas’ın bipolar kızı rolünde Nur Fettahoğlu ise döktürmüş. Tiyatroculuğuna şapka çıkardığım bir karakter vardı ki dizide benim için “Domat Ziya” Kazım Sinan Demirer! Kendisi Bilkent Üniversitesi Sahne Sanatları Tiyatro mezunu ve aslında biz onu bir çok dizi ve filmlerden tanıyoruz.
Adalet zamanın kölesidir diye başlayan hikaye; şehirdeki erkek çocuklarını kaçırıp öldüren katilin bıraktığı ipuçlarından bağlantıları bulmaya çalışan 2 başarılı polisin bakış açılarını anlatıyor. Bu bakış açılarını izlerken başrollerin ayrı hikayeleri de izleyeceği ekrana kilitliyor. Jenerik müziği muazzam ve bölümlerde Neşet babanın türküleri de çok güzel konumlandırılmış.
Bu arada dizinin isminin Bozkır olmasınında bir sebebi var; bir şehrin, bir kitlenin hikayesini anlatmıyor. Bozkır’ın hikayesini anlatıyor. Bir çok toplumsal soruna parmak basıyor; kadın ticareti, çocuk cinayeti, cinsiyetçilik. Ama bu cinayetlerin esas sebeplerini son bölümde fark edeceksiniz, alışılmadık bir aşk hikayesi olarak! Gerçek Anadolu şivesi, sahnelerde Bozkır’ın o kuraklığının izleyiciye yansıması ve Avrupa standartlarında çekilen senaryo ve oyunculuklarıyla 10 bölümü art arda izleyeceğinize eminim. Şimdiden iyi seyirler.