Büyük Milli Matemimiz

Bugün cumhuriyetimizin kurucusu ve devrimlerimizin öncüsü Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 74. yıldönümü. Öncelikle herkes bilmelidir ki Türk Halkı O’nu hiçbir zaman unutmayacak. Biz her şeyin farkında olmakla beraber Atatürk’ün izinden gitmeye devam edeceğiz.


” Atatürk  yüksek bir askerdi. Orduları zaferden zafere götürmeye alışkın bir asker! Büyük büyük kitleler O’nun ” Öl!” dediği yerde sevine sevine ölürlerdi. ” Kal!” dediği yerde çelik bir siper gibi dimdik dururlardı. Bu kudretinden dolayı daima galip geldi, hiçbir harpte mağlup olmak acısını tatmadı.” diyerek devam etmiş  M. Turhan Tan; ” Gene Atatürk, dahi bir diplomattı. Medeniyet alemini idare eden amillerin birbirleriyle mütecanis (bağdaşık) veya zıd mahiyetlerini (içyüz) görmekte ve tecanüslerle (türdeşlik) o tezatlardan Türk yurdu için faydalı  olacak cereyanlar yaratmakta bütün dünyayı hayran eden bir kiyaset gösterdi, ateşi su ve suyu ateş yapmak  kabilinden muvaffakiyetler elde etti.
Fakat onu tarihten evvel ve sonraki devirlerin yeganesi olarak teşhis ettiren, gelecek asırlara da o suretle tanıttıracak olan karakteristik tarafı inkılapçılığıdır. Biz Türkler, bu, büyüklerden büyük, dahilerden dahi, yükseklerden yüksek adamın askeri ve siyasi cephelerde yarattığı harikaları daima hayretle, minnetle yad etmekten geri kalmayacağız.” M. Turhan Tan’ın 1938 yılında kaleme aldığı bu güzel satırlara içtenlikle katılıyorum.


Mustafa Kemal rakiplerine ebedi bir düşmanlık beslemedi. Hem savaşta hem barışta büyük bir liderdi.  Uzatılan dostluk elini çoğunlukla tutmuş ve barış sağlamak adına emin adımlar atmıştı. Yobazlık karşıtı, doğrunun yanında ve devrimciydi. Karizmatik ve uluslararası bir lider olmasının yanı sıra hukuğa çok düşkündü. “Herhalde alemde bir hak vardır ve hak kuvvetin üstündedir” gibi bir çok hukuk ve adalete dair sözleriyle bunu göstermişti. Hayallerini gerçeklik altyapısıyla birleştirerek hayata geçirdi. Bunun en güzel örneği 1923 yılında yapılan İzmir İktisat Kongresidir. Kazanılan Kurtuluş Savaşı sonrası ekonomik bağımsızlık için önemli kararlar alınmıştır. Cumhuriyet’in kuruluşundan kendi vefatına kadar yaptığı devrimlerle ileri toplumlar arasına yerimizi almamızı sağlayan Büyük Önder Atatürk, kuşkusuz şu ana kadar gördüğüm en vizyoner liderdir.


 Yazar ve öğretmen olan İsmail Habip Sevük 1923 yılında Mustafa Kemal Paşa’nın Akdeniz illerine yaptığı seyahatlerde yanındaydı. Mustafa Kemal’i sade bir dilde anlattığı şiirinden ilk 4 dizesi beni gerçekten çok etkiledi.

Ordu yok dediler, kurulur dedi.
Para yok dediler, bulunur dedi.
Düşman çok dediler, kovulur dedi.
Ve
Bütün dedikleri oldu.


Söylemeden edemeyeceğim, 74 yıl sonra ilk kez Türkiye 10 Kasımı başbakansız anıyor çünkü kendisi iki eli kanda olsa bile gitmesi gereken ismini bile ilk kez duyduğum Burnei’de olması gerekiyormuş!!!


Evet çok zor günler geçiyoruz Atam, her zaman senin izinden yürüyeceğimize, seni unutturmaya çalışanlara inat her zaman seni minnetle ve şükranla anmaya devam edeceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir