Dijital Aşı Sertifikası (CovPass)

9 Haziran’da Avrupa Parlamentosu tarafından dijital aşı sertifikası kabul edildi. Peki nedir bu dijital aşı sertifikası? Kişilerin Covid-19 aşısı olup olmadığını, eğer aşı olduysa nerede, hangi aşı, kaçıncı doz olduğunu gösteren sertifikadır. Koronavirüs geçirenlerin iyileşip iyileşmediğini, antikor seviyesine kadar tüm bilgiler bulunduğu bu sertifika, ücretsiz olarak kağıt veya dijital olarak verilebilecektir. Akıllı telefon kullanmayanlar için aşı merkezlerinde ya da ikinci aşıyı yapan doktorlardan alınabilecek aşı sertifikasının cep telefonlara QR kodu ile yükleme yapılabileceği söyleniyor.

1 Temmuz’dan itibaren dijital aşı sertifikasını gösteren AB vatandaşları, birlik ülkeleri arasında hiçbir kısıtlama olmadan seyahat edebilecekler. Bu sertifika 12 ay geçerli olacak. Avrupa Birliği ülkeleri dışında İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lintenştayn’da geçerli olacak.

Almanya’da bugünden itibaren koronavirüs aşısı yaptıranlar dijital aşı sertifikasını kullanabilecekler. Aşı olan kişiler doktor ve eczanelere başvurarak dijital aşı sertifikasındaki verilerin doğruluğunu kontrol ettirebiliyorlar. Aşıları tamamlayanlar uçağa, otele, sinemaya giderken dijital aşı sertifikasını göstererek aşı olduklarını kanıtlayabilecekler.

Dijital aşı sertifikası şu an için Avrupa İlaç Ajansı’nın onay verdiği aşıları sisteme kaydedecek. Avrupa Birliği BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZenaca ve Johnson & Johnson firmaları tarafından üretilen aşıları onaylamış durumda. Dolayısıyla Çin’in Sinovac ve Rusya’nın Sputnik V aşısı AB tarafından tanınmıyor. Bu durumda Türkiye’de Sinovac aşısı olanlar, Avrupa Birliği ülkeleri ziyaretleri öncesi ve sonrasında koronavirüs kurallarını uygulamak zorunda kalacaklar.

Türkiye’de şu an aşı sırasında 40 yaşa kadar inildi. Sanatçılar, kargo çalışanları ve kuryeler gibi belli meslek gruplarında yaş gözetmeksizin önceliklendirme yapılıyor. Ama tabi ki aşı olmak virüsün bittiği anlamına gelmiyor. Dijital aşı sertifikamız bile olsa tehlike devam ediyor. O yüzden mesafe, maske ve hijyen kurallarına devam etmeliyiz…

Dijital Aşı Sertifikası (CovPass)” ile ilgili 4 görüş

  1. Ezgi

    Burada amaç Çin’in aşısını tanımayarak Çin’i cezalandırmak sanırım. Ancak diğer aşılar olmadığı için Sinovac olanlar mağdur olacak. Olan yine halka olacak ?

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir