Zirveyle ilgili bir önceki yazımda konuşmacıların anlattıkları konuların sadece başlıklarını sizlerle paylaşmıştım. Zirvenin adını alan dijital ekonomi kavramına öncelikle bir açıklık kazandıralım. Kümülatif değer olan dijital ekonomi, kuruluşların ya da kişilerin ürün ve hizmetlerini internet ortamında alıp satma işlemidir. Bu ekonomi sisteminde müşteriler ve iş partnerleri internet araçlarını kullanarak işlemler gerçekleştirmektedirler. Bu modellerin daha iyi anlaşılması için zirvede bir çok konuşmacı dijital ekonomi konularını ele almak üzere bir araya geldi ve şimdi üstadların anlattığı işin püf noktalarını dinlemeye hazırsanız başlıyorum.
Herkes “networking”ün ne olduğunu az çok biliyordur. Dilimize çevrilişi tanışma, tanıştırma ve tanınma sanatı olan networking kelimesi, gelişen teknolojinin kazandırdığı zamanı kurduğumuz ilişkilerle geri kazanabiliyor muyuzu sorduruyor bize aslında. Bir kişiyle veya şirketle irtibata geçebilmek 6 adımda gerçekleşiyor. 6 adımda bağlantı kurulan işbirliklerin %80’i 5. görüşmeden sonra projeye dönüşebiliyor. Eskiden herkesi tanımak için çaba sarf ederken şimdi bir kişiyi tanıyıp onun tanıdığı 200 kişiyle bağlantı kurmanın önem kazandığı bir dönemdeyiz.
Girişimciliğin bir çeşidi olan Yalın Girişimi ilk defa duydum. Girişimcilik gibi sürdürülebilir, ölçülebilir, yeni iş modeli ve ürün & hizmet yaratmayı içinde barındırıyor. Yalın Girişimi diğer girişimlerden ayıran özellik; büyük düşün, küçük başla, hızlı ölçeklendir, erken başarısız ol kalıpları üzerine kurulu olması. Girişim deneyim demektir ama edinilen her deneyim başarılı olamayabilir bu yüzden erken başarısız olmak her zaman başka bir girişimcilik için yeni bir adım atmanıza yarayabilir.
Google Adwords uygulamalarında yeniliklere gitmiş. Sosyal uzantılarınızı ekleyebiliyor, tablet hedefleme özelliğini uygulayabiliyor ve artık Google Analytics üzerinden yeniden pazarlama yapabiliyorsunuz. Google Adwords’ü nasıl daha etkin kullanmamız gerekenler konusunda da bir kaç tüyolar aldım ama bunları kendime saklıyorum ?
E-ticaret sektöründeki firmalar en çok; iş geliştirme yönetimi, CRM uzmanı, e-commerce uzmanı, yazılım mühendisi ve kategori müdürü pozisyonları için eleman aradıklarını biliyor muydunuz? Türkiye’den çarpıcı istatistiki veriler üzerinde de duruldu sunumlarda. Her 5 kişiden biri internetten alışveriş yapıyor ve son 9 ayda e- ticaretin %52 büyüdüğü söyleniyor. (2012 verileri henüz açıklanmadığı için 2011 verileri üzerinden konuşuldu tabi ama 2012’de bu yüzde çok daha fazla olacaktır.) Şu an da Türkiye’de 10.000 tane e-ticaret sitesi var ve önümüzde ki 5 yıl bu rakamın 20.000 ulaşması bekleniyor.
Bütün bu sunumlar içerisinde en dikkatimi çekende bir E-Girişimcilik örneği olan: WebtoPrint. Kurucusu bu siteyi kurmak için 5 yıl üzerinde çalışmış ve sonunda dünyanın neresinde olursanız olun döküman, kartvizit, fotoğraf, katalog, davetiye, reklam ürünleri gibi bir çok ürünün baskısını yaptırabiliyor ve istediğiniz yere gönderebiliyorsunuz.
Dijital Ekonomi ve E- Ticaret Zirvesinde keyifli ve eğitici 2 gün geçirdim. Umarım seneye yine aynı şekilde bir çok alanda bilgi edinebileceğimiz bir zirve düzenlerler. Haa, bu arada öğrendiğim her şeyi anlattığımı zannetmeyin her yazımda bir şeyler paylaşmayı düşünüyorum, takipte kalın ??