Dijital Flört Şiddeti I

İlişkilerde yaşanan sorunlar pek çok nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir ve bu nedenlerin farklı çözümleri olabilir. İlişki sorunlarını üstü kapatılmadan, açık açık konuşarak çözülmesi en etkin yöntemdir. Türkiye’de yapılan bir araştırmaya göre öğrencilerin yüzde 78,1’i flört şiddetine maruz bırakıldıkları bir ilişki yaşıyor. Araştırmanın sonucuna göre cinsellik konusunda hayır cevabını kabul etmeme ve ikna etmeye çalışma davranışı, sevgi kelimelerinin paylaşılmaması ve başkalarının yanında yapılan küçük düşürücü söylemler flört şiddeti olarak görülüyor. 

Pandemiyle birlikte ilişki dinamiklerinin de değiştiğini hatırlarsanız Dijital Flörtleşme yazımda ele almıştım: https://eliferbak.com/dijital-flortlesme/ Şimdi size değişime uğrayan sevgi ve bağlılık kavramlarından bir tanesinden bahsetmek istiyorum. Son zamanlarda bazılarınızın belki örneklerini duyduğu fakat ismini bilmediği bir terim ile sizi  tanıştırayım “ghosting”, Türkçesi “hayaletleşme”. Adından da anlaşılacağı üzere “biriyle aniden tüm iletişimi durdurarak ilişkiyi sonlandırmak” olarak tanımlanıyor. Yaşanılan ilişkilerde bazen tek taraflı bazende karşılıklı ilişki sonlandırma söz konusu olabiliyor fakat bu “ghosting” ile sonlanan ilişkilerde hiçbir açıklama yapmadan, hiç var olmamışçasına ortadan kaybolma durumu oldukça tuhaf oluyor. Bu duruma maruz kalan kişiye “ghostee”, ilişkiyi bir anda sonlandıran kişiye de “ghoster” deniyor.

Kossler, Kohut ve Campbell’e göre ghosting ile sonlanan ilişkilerin çoğu kısa süreli ve bağlılığın az olduğu ilişkilerdir.*  Aidiyet sorunu yaşayan kişilerde sıkça görünen bu kavram son zamanlarda dijital ilişkilerde daha çok ortaya çıktı. Flörtleşme döneminde yaşanılan mesajlaşmalar, aramalar, ilgi ve alakanın bir anda kesilmesi durumu “ghostee” tarafında hayal kırıklığı, kaygı ve kimseye güvenmeme gibi duyguların tetiklenmesine neden olmaktadır. Hatta başkalarının üzerinde yeterince iyi  bir izlenim bırakamadıklarından şüphe duyarlar ve kendilerini suçlarlar.


Ghoster için durum ise daha kolaydır. Açıklama dahi yapmadan ilişki içerisinden çıkma durumu duygusal yükten kurtulmalarına neden olur. Herhangi bir ayrılık konuşması ve veda sahnesi yaşanmadığı için öfke, hayal kırıklığı ve hüzün yaşamazlar. Buda bir nevi öfkenin pasif agresif dışa vurumudur. Çünkü bazı hayaletler konuşmak ve anlatmak öfkelerinin aktif hale gelmesini sağlar, kişiler bu şekilde yaparak kaçınma tepkisi vermektedir.

Sonuç itibariyle ilişki içerisindeyken bir anda yok olma durumuna maruz kalan partnerin yaşadığı flört şiddeti olarak adlandırılıyor. Eğer hayatınızda “ghostee” durumunda kaldığınız bir ilişki olduysa terk edilme, beğenilmeme, sevilmeme duygularına kapılmanız çok normal, sadece bu hissiyatları yaşayıp ve kabul edip daha sonra kendinizi onarabilirsiniz. Eğer ki “ghoster” bir yapınız varsa, empati yapın ve karşı tarafın böyle bir durumda ne hissettiğini oturup düşünün, bir daha da karşı tarafa böyle bir şiddet uygulamayın.


*http://www.beyazpsikoloji.com/Blog/5038/bir_varmis,_birden_hayalet_olup_yok_olmus_ghosting_kavramina_yakindan_bakis

Dijital Flört Şiddeti I” ile ilgili 8 görüş

  1. Göksel Yelken

    Bırakıp giden kişiler bunu yanlarına kar kalacağını mı zannediyor? İlahi cezalandırma mutlaka sağlanacaktır diye düşünüyorum. Dengeye mutlaka ulaşacaktır kesinlikle. Bırakıp gidilen tabi ki bir şok yaşıyor ve bu hastalıklı davranışın insanın başına gelebileceğini ve durumu kabul etmenin üstesinden gelmek için yararlı olacağını düşünüyorum.

    Yanıtla
  2. Ezgi

    Dijital flörtleşme hem insanların yeni biriyle tanışması için hayatını kolaylaştırdı, hem de bahsettiğin gibi dijital şiddete maruz kalmalarını arttırdı. Keşke bu ghostler karakterindeki insanlar dijital ortamda yapmaya cesaret edebildikleri bu şeyi medeni cesaret göstererek, konuşarak yapsa…

    Yanıtla
  3. Nurhan IŞKIN

    İletişim sadece karşılıklı bir araya gelince olmalı. Kavga, tartışma adı her ne ise…
    Digital flörtleşme bana göre en başından yanlış. Zira muhatap aldığınız kişi var olmayan bir birey…
    Kalemine sağlık kuzum. İyi bir noktaya dikkat çekmişsin…

    Yanıtla
  4. Hakan Ceyhun

    Yine güzel bir yazı olmuş, çok beğenerek okudum. Bence, bu ghoster denilen kişilerin ataları, aslında playboy yada playgirl dediğimiz kişilerdir. Yani onların günümüzdeki dijital dünyaya evrilmiş halleridir. İnsanoğlu hep aynı 🙂

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir