Son 2 senedir yaşadığımız yasaklar ve kısıtlamalar insan ilişkilerini etkiledi. Yüz yüze iletişimin minimuma indiği, tamamen elektronik araçlarla bağ kurulduğu dönemlerden geçiyoruz. Yeni dünya düzeninde, sevgi de bu konuda nasibini aldı ve flörtleşmeler sosyal mecralar üzerinden yürümeye başladı.
Modern hayatın getirisi olan yalnızlaşma insanları sosyal medyaya yönlendirdi ve her 3 kişiden 1’i yeni insanlarla tanışmak için arkadaşlık siteleri / uygulamalarını kullanır hale geldi. Türkiye’deki verilere göre 25-29 yaş aralığındaki birlikteliklerin %22’si dijital ortamda tanışarak başlamış. Bir etkinlikte tanışıp birlikte olanların yüzdesi 6 olurken, spor salonu ya da bar gibi sosyal ortamlarda tanışma oranı ise sadece %2.
Pandemiyle birlikte dijitalleşen dünyada arkadaşlık kurmak korkutucu olmakla birlikte bir o kadarda kolay hale geldi. Elimizin altında bulunan teknolojiyle istediğimiz kişilere istediğimiz şekilde ulaşabilir olmak flört uygulamalarını kullanan kişi sayısının da artmasına neden oldu. Koronavirüsün başlamasıyla birlikte arkadaşlık uygulamalarında atılan mesaj sayısı bir önceki yıla göre %30 artış göstermiş ve bu artış sadece mesajlarda sınırlı kalmayıp beğeniler ve eşleşmelere de yansımış durumda.
Flört uygulamaları içerisinde en çok konuşulan konulardan bir taneside aşı. Çünkü platformu kullanan kişiler hem yeni insanlarla tanışmak istiyorlar hem de pandemiden dolayı korkuyorlar. Yapılan bir araştırmaya göre, kullanıcıların 10 kişiden 4’ü yalnızca antikor testi yaptıran veya aşı sertifikası olan kişilerle görüşmeyi tercih ettiği ortaya çıkmış ve koronavirüs yüzünden eşleşen kişilerin %50’si ilk randevuya giderken kendilerini gergin veya güvensiz hissettiklerini belirtmişler. Tabi ki buna da çözüm bulunmuş ve yaşanılan bu gerginliği azaltmak adına kullanıcıların %72’si yüz yüze görüşmeden önce telefonla görüntülü konuşma yaparak kendilerini rahatlatıyorlarmış. Bu arada arkadaşlık uygulamalarını kullanan kişilerin %48’i yeni insanlarla tanışmak yani bir nevi networking ve iş imkanı bulma aracı olarak da bu ortama dahil olduklarını söylemişler.
Dünyanın birçok ülkesinde arkadaşlık uygulaması olarak Tinder tercih edilirken, Türkiye’de Instagram, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Rusya’da Badoo, Japonya’da Pairs ve Çin’de Momo uygulamalarının tercih edilmesi açıkçası beni şaşırttı. Raporun detaylarını okumak isterseniz linke tıklayabilirsiniz: https://www.kaspersky.com/blog/dating-report-2021/
Yukarıda bahsettiğim ve bir çok istatistiksel verileri verdiğim ilişki türünün bir adı varmış bende araştırırken öğrendim. İzolasyondan türetilen ve karantina sürecinde eşlik ve arkadaşlık etmesi için sanal yollardan bulunan partnere iso-mate yani karantina flörtü deniyormuş. Pandemiyle birlikte hayatımıza giren yeni kavramlardan bir tanesiyle daha sizi tanıştırmış olmaktan mutluluk duyuyorum. Tepe tepe kullanabilirsiniz 🙂
Birden fazla kişiyle konuşanlara flört ediyor denilmez benim nazarımda 🙂
Evet herşeye bir bahanemiz olduğu gibi bu konudaki en büyük bahanemiz de karantina oldu. İnsanlar o kadar sıkıldı, bunaldı ki evlerinde eşleşme içerikli uygulamaların kullanıcı sayısı ve anlık flörtlerde doğru orantı da arttı. Tabi ki herkesin kendi tercihi ama korkutucu ve iç açıcı değil bu durum. Yana kaydırıp eşleştiğinde 3-5 günlük tanışıklık ve anlık çok sıkıldım bahanesiyle yaşanılan flörtler ve daha fazlası. Hele ki günümüz Türkiye’sinde bitmeyen sapıklar, psikopatlar ve ekstra kadına şiddette zirvede olduğumuz vakitlerde. Buna korona belası ve çeşitli hastalıkları da eklediğimiz de 3 dk önce bir başkasıyla flörtleşen şuan da sizinle flörtleşiyor ya da daha fazlasını yaşıyor olabilir. Ahh korona ahh zaten bahane üretip her şeyin suyunu çıkarmayı seven bir topluma daha neler katacaksın acaba bekleyip göreceğiz. ??♂️
Çağın gençlerinin işine geliyor. Masraf yok. Kıyafete özenmek yok. Yokta yok☺
Dijital ortamda kendini anlatmak hiç de kolay değil. Bir, iki fotoğraf var.. Çok sınırılı bilgi var. Bu bilgilerden yola çıkarak insanlarla iletişime geçmeye çalışıyorsun ve ortamda çok farklı insanlar olduğunu hesaba katmak gerekiyor. Umarım birbirine yakışan, uyan insanlar birbiri eşleşir ve sonu iyi olur yani hayrlı. Bir çok iyi birliktelik olduğu gibi sonu hüsranla biten örneklerde de olduğunu hesaba katmak gerekiyor. Uygun bir iso-mate diliyorum herkese.. Mutluluk dolu..
Var böyle tipler..
Karşısındaki insana, değer vermeyenlerin, pandemi ile başlayan yeni eğlencesi.
Dijitalleşen çağda flörtleşmenin de dijital olması artık gerçekten çok doğal hale geldi, eskiden kötü gözle bakılırken bu ilişkilere şimdilerde çok normal karşılanır oldu. Çok da güzel oldu. Tabi bu istatistikler çok dikkat çekici. Yine emek kokan bir yazı, kalemine sağlık.
90’lı yıllarda dijital flörtleşmelerin adı ICQ ve MIRC. Bu yolla tanışıp evlenmiş çok arkadaşım var☺️