Dijital Medya Yorgunluğu

Büyük küçük hepimizin elinde bir akıllı telefon ve günümüzün çoğunu ekrana bakarak geçiriyoruz. Apple, kullanılan cihazlarda ekran süresini analiz yapıp bildirim yollamaya başlayınca işin ciddiyetini bende fark eder oldum. Cihazınızda kullandığınız tüm etkinlikleri haftalık ve günlük kullanım süresine kadar görebilmek iyi mi kötü mü bilemiyorum tabi. Ben genelde raporu, hangi uygulamayı ne kadar saat ve ne amaçlı bilerek analiz edince anlamlı veriye ulaşabiliyorum. Size de bunu tavsiye ederim yoksa öbür türlü bir akıllı telefonunun kölesi olmuş hissinden kurtulamayabilirsiniz.

Beynimiz küçük yaştan itibaren her şeyi öğrenmeye başlıyor. Bu yüzden beyninize ne gönderdiğiniz çok önemli. Eğer gün içerisinde sosyal medyada fazla vakit geçiriyorsanız zihniniz o arada gördüğünüz resim, yazı ya da video içerikleriyle dolmuş oluyor. İnternet çağında bahsettiğim içeriklere ulaşmak çok kolay fakat önemli olan bu kadar gereksiz bilgiyi neden tuttuğumuz. Eğer işiniz dijital pazarlama üzerine değilse, aktif olarak kullandığınız sosyal medya araçlarından sınırlı bir şekilde yararlanmanızı tavsiye ederim. Faydalı bilgileri beyninize gönderip gereksiz bulduklarınızı silebilirseniz inanılmaz iyi bir yol kat edeceksinizdir. Çünkü beynimize gün içerisinde binlerce gereksiz bilgi yolluyoruz. Beyinde bu bilgileri iyi, kötü diye tasnif edip, önemsizleri de unutmuyor. Dolayısıyla sizin için önemli olan bilgiler eğer arkalarda kalır ise onları hatırlamanız zorlaşıyor ya da unutup gitmesine neden oluyor.

Kendi beyin dilinizi çözümledikten sonra işiniz kolaylaşıyor. Öbür türlü çer-çöp ne varsa hafızada gereksiz şeyler kalması hatırlamanız gereken şeyleri maalesef ki çöp tenekesinde bulmanıza neden oluyor. Beynimizi geliştirmek için birçok metot mevcut. Bunlardan bir tanesi nasıl kullandığımız bilgisayarlar yavaşladığında format atıp daha hızlı çalışmasını sağlıyorsak, sizde beyninize ara sıra format atabilirsiniz. Beynimizin yenilenmeye, yeni ve ihtiyacı olan bilgilerle donanmaya ihtiyacı var. 

Dijital detoks yaparak teknolojinin yarattığı zihinsel yorgunluktan uzaklaşabilirsiniz. Yemek yerken, uyumadan önce ya da sevdiklerimizle birlikteyken bile elimizden bırakamadığımız cihazlarımızdan uzaklaşmak dijital detoksun bir parçasıdır. Eskiden yaptığınız gibi fiziki olarak kitap okumaya, hobilerimizle yoğunlaşmaya veya dışarıda yürüyüş yapmaya özen gösterebilirsiniz.

Sosyal medyada çok fazla uyarıcı var ve siz telefonu elinize alıp bakmasınız bile gelen bildirimlerle teknolojinin içerisine istemesenizde çekilmiş oluyorsunuz. Beyin depomin ve serotonin hormonlarıyla mutlulukla harekete ediyor. Dolayısıyla teknoloji, beynin çalışmasındaki motive unsurları olan bu hormonların zaaflarından çok güzel yararlanıyor. Telefona gelen her bildirim beyni uyarıyor ve o bildirime bakmadan, beğenmeden ve yorum yapmadan rahat etmiyor.

Dijital medya yoğunluğu hepimizde az ya da çok var. Önemli olan yukarıda bahsettiğim unsurlara dikkat edip teknolojinin yarattığı stresi azaltarak, beynimize ara ara format atarak ve dijital detoks yaparak daha sağlıklı bir hayat yaşayabileceğimizin farkında olmaktır.

Dijital Medya Yorgunluğu” ile ilgili 5 görüş

  1. Oğuz

    İleride sosyal medya bağımlılığından kurtulmanın ilaçları veya terapileri çıkarsa şaşırmam… hatta terapileri hayatımıza çoktan girmiş bile olabilir.

    Yanıtla
  2. Hakan Ceyhun

    İnsanlar artık gerçek hayatta daha az sosyalleşiyor. Rahatlık, maliyet, pandemi gibi birçok nedenden dolayı. Gerçek hayata dönmek lazım.
    Yine güzel bir içerik olmuş, tebrikler.

    Yanıtla
  3. Göksel Yelken

    Dijital ekranlara baktıkça konsantrasyonun azaldığında dair bir yazı okumuştum. Bununla ilgili çok fazla makale kaleme alınmıştır herhalde. Devamında çokta bakmadım ama orada dediğine göre hangi dijital ekran olursa olsun beyinde olumsuz etki yarattığı aşikar. Bu noktada kağıda bakmak, kitap sayfası çevirmek ve okumak her zaman beyine daha iyi geliyor. Ne kadar çıktı almak çevre için zararlı olsa da bunun beyine yarattığı olumlu etki var. Bazı yararlı etkiler beraberinde olumsuzluklar getirse de bunun bilgisini vermek istedim. En güzeli herhalde bir denge yaratmak… Bu denge tüm ekranlarla, basılı yayınlar arasında bir denge yaratmak. Daha doğrusu tüm bu yapılan işlerle ilgili detoks uygulamak da dediğin gibi önemli. Eline, kalemine, emeğine sağlık…

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir