Dijital Topuklar 2021 Zirvesi

20 Ekim’de Gülbin nam-ı değer yengem bana online bilet aldığını söylediğinde Dijital Topuklar’ı hiç tanımıyordum. Gülbinitoma çok teşekkür edip araştırmaya başladım zirveyi fakat pek de bildiğim konferanslara benzemiyordu. Neyse 1 Kasım geldiğinde anlarız dedim. Hem Süleyman Seba Kültür Merkezi’nde hem de dijital olarak hibrit bir şekilde organize edilen Dijital Topuklar 2021 Zirvesi 1 Kasım’da yani 2 gün önce gerçekleşti. Gülbin mekanda katılımcı olurken ben de canlı yayına katılım gerçekleştirdim. Onlar güldükçe ya da şaşırdıkça bende ofiste aynı moda giriyordum. 

Dijital Topuklar, 2015’den beri zirve düzenleyen kadın topluluklarından bir tanesidir. Bu senenin konusu #sahipçık teması altında, Bedenine, Hikayene, Eğitime, Haklarına, Hayallerine, Siyasete, İçeriğine Sahip Çık idi. Her sene 1 Kasım’da yapılan Dünya Dijital Topuklar Günü’nün bir de fayda sağlayan bir tarafı var. Bilet satışından elde edilen gelirin bir kısmı sivil toplum kuruluşlarına (stk) bağışlanıyor. Daha önce Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Ali İsmail Korkmaz Vakfı’nı (ALİKEV) desteklemişler bu sene ise konuşmacıların bireysel olarak seçecekleri stklara bağış yapılması kararı alınmış. Etkinliğe katılamayan ama destek olmak isteyen kişiler “askıda bilet” uygulamasıyla üniversite öğrencilerine ya da bilet ücretini karşılamakta zorlanan bireylere destek olabilmektedir.

Gelelim konuşmacılara. Öncelikle her panelde ayrı bir keyif aldığımı ve çok şey öğrendiğimi belirtmek isterim. #TarihineSahipÇık panelinde Fatmagül Berktay, “Tarihin Cinsiyeti” kitabından alıntılar yaparak dijital dünyada yazdıklarımızın ideolojik bilim ve tarihçiliğinden bahsetti. Zeynep Gönenli ve Aslı Alpar sosyal mecralardaki paylaşımların farkındalığı ve sosyal medyada vermek istediğimiz mesajı nasıl daha fazla kişiye ulaştırabileceğimizden #İçeriğineSahipÇık diyerek bizlere anlattı. Pandemi süresince dünyada okullarını en uzun kapatan ilk dört ülkeden biri olan Türkiye’nin bu dönemde nasıl bir strateji uyguladığını Burcu Meltem Arık ve Gökhan Atik #EğitimineSahipÇık diyerek katılımcılarla paylaştılar.

Beni en çok etkileyen ve tüylerimi diken diken yapan kişi ise Seben Ayşe Dayı idi. Kendisiyle gurur duymanın dışında kesinlikle sizde bir gün Seben ile tanışıp sohbet etmelisiniz çünkü hepimizin ondan öğrenecek çok şeyi var, eminim. Seben “Erişebilir Her Şey” girişiminin kurucularından. Engelli bir birey olarak; engelli mi, engellenen mi? diyerek panelde hepimizin kafasında soru işareti bıraktı.  Herhangi bir ürüne, hizmete değil aslında eğitime, ulaşıma, politikaya, hukuka ulaşamadığımız şeylerden #ErişebilirliğeSahipÇık diyerek Seben bizi düşündürdü. Deniz Öztürk #HaklarınaSahipÇık derken mekanda adalet ve toplumda cinsiyet sayısının eşitsizliğinden bahsetti. Avukat Tuğba Tüfek Türkan İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmamız gerektiğini, toplumsal cinsiyet adaletsizliğini kadının beden haklarını nasıl etkilediğini, kürtaj hakkından bahsederken #HaklarınaSahipÇık dedi.

Ayşen Şahin’i televizyonlardan tanıyordum. Bu panelde siyasetten ve siyasetin güçlenmesinde kadının dayanışması gücünden ve siyasette cinsiyetin rollerinden #SiyaseteSahipÇık. Kendisini her dinlediğimde inanılmaz keyif aldığım, zekasına ve sesine hayran kaldığım memleketlim Nuri Harun Ateş’de #HikayeneSahipÇık dedi. İzlemediyseniz vereceğim linkten yaşam hikayesinin detayına ulaşabilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=yPSTHm5rdQc

Panelde ailesinin nasıl onu bir türlü kabullenemediğini, oğlan çocuğu bedeninde kız çocuğu olmanın zorluğunu, sistemin dışında kalan bir birey olarak ailesinin desteklemediği birini toplum nasıl destekler #HikayeneSahipÇık diyerek bizleri keyifli anlatımıyla mutlu etti. Ceyda Düvenci de #HikayeneSahipÇık temasında konuştu. Ceyda Düvenci’nin annesinin görme engelli olduğunu o gün öğrendim. Görmeyen bir annenin kızıyım ben ama o beni ben senin nasıl biri olduğunu bilmeyerek ama her şeyi benim yerime de görerek büyümeni istiyorum dediğinden ve kariyerindeki yaşadıklarından bahsetti. 

Kapanış Kalben’le yapıldı. Kalben’in alkolik bir babaya sahip ve şiddete maruz kalan küçük bir kız çocuğu olduğunu bu zirvede öğrendim. Yaklaşık 30 dakika hikayesini çok güzel bir mizansenle anlattı. #BedenineSahipÇık derken, varoluştan itibaren kadınların sahip olduğu bedene önce kendisinin saygı duymasını ve sonrada topluma bunu kabullendirmesi gerektiğinden bahsetti.

İnanılmaz keyif aldığım ve kadın olmakla gurur duyduğum bir zirveye katıldım. Takvimime not aldım ki bundan sonra her 1 Kasım’da Dijital Topuklar’a dahil olacağım. Sizde kaçırmamalısınız, benden söylemesi…

Dijital Topuklar 2021 Zirvesi” ile ilgili 4 görüş

  1. Göksel Yelken

    Böyle bir zirve olduğundan haberim oldu açıkçası. Kadınların toplumumuzda hak ettiği yeri alması dileğiyle.. Sadece bu değil. İnsanlığın hak ettiği konumun konumlandırılması dileğiyle..

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir