Dijitalleşen Türkiye

Dijital çözümler üretme yeteneğimiz koronavirüs ile arttı. Evde çalışmaya başlamamız, yemekleri bir tık ile sipariş vermemiz, eğitimleri bulunduğumuz yerden almamız; hem devlet kanalını hem özel sektörü hem de bireyler için dijital dönüşüm deneyimini hızlandırdı.

Dijital teknolojilerin hayatımıza girmesiyle strateji ve değer yönetimi, risk ve uyum, veri ve analitik, modern iş gücü, akıllı otomasyon kavramlarını sıkça duyar olduk. Dijitalleşme trendleri arasında strateji ve değer yönetimi ilk sıralarda yer alıyor. Şirketlerin gelişen teknolojiye ayak uydurmasıyla doğru zamanda doğru dijital teknolojileri seçmesi dijitalleşme sürecinde güçlü stratejiler geliştirmesine neden olmaktadır. E-ticaret, sosyal medya ve dijital kanalların kullanımı siber saldırılara yönelik yeni tehditler oluşturmaya başladı. Dijital dönüşüm ile birlikte risk konusu da gündeme gelmiş oldu. Akıllı otomasyon teknolojileri sayesinde geleneksel iş yapış şekli değişti. Bulut uygulamaları, blok zincirleri, bilişsel otomasyon gibi birleşimlerden oluşan akıllı otomasyon tek seferlik değil, hayatımızın bir parçası haline geldiğini hepimiz görebiliyoruz.

Veri yönetimi, veri işleyişi ve verilerden yararlanarak oluşturulan analitik sonuçlar daha hızlı karar verme ile dijital bir iş modeli üretmeyi beraberinde getirdi. Dijitalleşme; yetenekleri, becerileri ve hizmetleri daha farklı ortaya çıkarmaktadır. Yukarıda bahsetmiş olduğum tüm kavramlar iş gücünü de teknolojiyle uyumlu bir şekilde işlemesini sağlamıştır.

Türkiye’nin dijitalleşme yolundaki hedefleri oldukça stratejik. 2025’e kadar Türkiye’de e-devlet kullanım oranı %80’i bulacağı düşünülüyor. Aynı zamanda e-ticaret kullanım oranı %75’e çıkacağı öngörülüyor. 2019 yılında bilgi teknolojileri sektöründe çalışan kadınların oranı %9,6 iken 2025’de %25’i bulması planlanıyor. Küresel CEO’ların %73’ü, Türkiye’deki CEO’ların %87’si uzaktan çalışmanın mevcut yetenek havuzunu oldukça genişlettiği görüşünde.*

Pandemi dijital dönüşümü şu ana kadar 5,3 yıl hızlandırdığı söyleniyor. Önümüzdeki 5 sene içerisinde yeni normlar ortaya çıkacak; nesnelerin internetinden davranışların internetine geçiş yapılacak. Gelecek 2 yıl içerisinde iş gücünün biçimi değişecek. İnsan kaynakları yöneticilerinin %69’u yaşanan değişimlere uyum sağlamak ve süreci etkili bir biçimde yönetebilmek için insan kaynakları fonksiyonu da kendini yeniden yapılandırması gerektiğine inanıyor.

Dijital dönüşüm, insan değişiminin teknoloji takmış halidir. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de, dijitalleşme yolundaki hedefleri gerçekleştirmesi durumunda daha dinamik, farklı ve sıra dışı bir ülke olacaktır.

*KPMG, Dijitalleşme Yolunda Türkiye 2021, 60

Dijitalleşen Türkiye” ile ilgili 4 görüş

  1. Yiğit Çetingöz

    Her zamanki gibi yumurta kapıya sıkışınca ve zorunlu hale gelince aksiyon alan bir millet olarak pandemi koşullarında da teknolojiye geçişimiz yine böylesine dönemde zorunlu olarak gerçekleşti. Buna da şükür 🙂 inşallah kısa sürede ülkece teknolojiye ayak uydurur hale geliriz.. kalemine sağlık.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir