Gavur Mahallesi

Hatırlarsanız daha önce Ahmet Güneştekin’in Hafıza Odası sergisiyle ilgili bir yazı paylaşmıştım: https://eliferbak.com/hafiza-odasi/ Hatta yazımın sonunda Güneştekin’in İzmir’de büyük ve kapsamlı bir sergi planladığından bahsetmiştim. İşte o sergi 3 Kasım’da sanatseverlerle buluştu. Şimdi size farkındalık yaratan serginin detaylarından bahsetmek istiyorum. 

İzmir Kültürpark’ta sergilenen “Gavur Mahallesi” sergisinin ana teması mübadeledir. Birçok başlık altında eserler kümelenmiş ve sergi alanına yerleştirilmiştir. Girişte  “Göç Yolu” ziyaretçileri karşılıyor. İçeride ve dışarıda olmak üzere yaklaşık 20 kocaman mermer bloklarının arasında bavullar bulunuyor. Ağır mermerlerin arasına sıkışmış bavullar; uzun süren yolculukları, zorlukları, zorunlu göçleri ve hayal kırıklıklarını simgeliyor.

Konstantinopolis’in doğuşunu, tarihi dokusunu, farklı dinleri içerisinde barındırmasını ve zaman ile İstanbul’a dönüşünü anlatan “Konstantiniyye Serisi”ni benim kadar sizin de beğeneceğinizden şüphem yok. Farklı ebatlarda, farklı renklerde bir güneş küresinin dünyanın etrafında seyrini sürdürdüğü bir büyüteçten bahsediyorum. Seride kendi resminizi görmeniz ve eserleri yorumlarken bol bol düşüncelere dalmanız olasılıklar dahilinde…

“Yoktunuz” adı altında sandalye, masa, tabak, çanak ve tüp gibi ne ararsan bulabileceğiniz bir duvar sizi karşılayacak. Başlığın tam tersine bu nesnelerin kendilerine özgü bir yaşam sürdürdükleri betimlenir. Biz bu şeyleri önemsiz olarak görüyoruz lakin o nesneler zamanla ve mekanla bütünleştiği zaman birçok anlam ve hayatın gerçeklerini ortaya çıkarır. 

“Gavur Mahallesi”ne girdiğiniz andan itibaren sürekli bir kedi miyavlaması duyacaksınız. Bir yavru kedinin sesine doğru ilerlediğinizde “Karayazı” adında kocaman bir kayık ile karşılaşacaksınız. Kayığın içinde üst üste konulmuş bavullar, sandıklar bulunuyor. “Mübadelenin Kayığı” olan bu eser, göçmenlerin, evinden barkından olanların trajedisini anlatıyor.

Yağlı boya ile yapılan birçok mitolojik geometrilerin kullanıldığı çalışmalar büyüleyiciydi. Mitosların yani çok tanrılı dönemde gerçeklikten yola çıkarak ortaya çıkan olaylar ve efsanelere Ahmet Güneştekin inanıyor ve eserlerinde yer veriyor. Eski Zaman Rüyası, Mavilikte Buluşma, Dafne’nin Cenneti, Zaman Takipçisi bunlardan birkaç tanesidir.

“İnsan Uçup Giden Bir Kuş Değildir” eseri, bir Cumartesi Annesi’nin kayıp oğlu için söylediği sözlerden ilham alınarak ortaya çıkmıştır. 400’den fazla eşarplı kurukafa, yargısız infazla öldürülen, cezaevlerinde katledilen, bazılarının sebepleri bile bilmediğimiz hayattan koparılan canları simgelemektedir. Kurukafaların altında kaybedilen isimler yer almaktadır.

“Kayıp Alfabe”, “İnsan Kayıp Bir Kuş Değildir” çalışmasıyla ilişkili olan tabela ve levhalardan oluşan insanın boğazını düğümleyen başka bir eserdir. Birbirinin üstüne altına yerleşen tabelalarda yer yön işaretleri bulunmakta olup kayıplardan oluşan isimlere vurguda bulunulmuştur.

Sergide konusuyla, sergilenmesiyle ve bıraktığı hisler ile beni en çok etkileyen eserler “İnsan Kayıp Bir Kuş Değildir” ve “Kayıp Alfabe” idi. 2019 yılında Ahmet Güneştekin’in Pilevneli’deki sergisinde Hafıza Tepesi çok hoşuma gitmişti. Yaşanan acıları, can yakan olayları özgürce ve kendine münhasır bir anlatım biçimiyle sergileyen Ahmet Güneştekin’i en içten dileklerimle kutluyorum.  “Gavur Mahallesi” 5 Mart 2023 tarihine kadar İzmir Kültürpark Atlas Pavyon’da ücretsiz olarak sergilenecek. Şimdiden iyi eğlenceler…

Gavur Mahallesi” ile ilgili 5 görüş

  1. Göksel Yelken

    Çok etkileyici bir sergi olduğu açık. Açıkçası gitmek gerekiyor…Ekonomik olarak
    çok zorlandığımız bir zaman diliminde yaşadığımız şu günlerde bu serginin anlamı büyük. Çok iyi yapmışsın değinerek ve önemini vurgulayarak. Gittikten sonra tekrar sergi ile ilgili yorum yaparak tekrar değerlendirmek üzere…

    Yanıtla
  2. Hakan Ceyhun

    Sanatseverler için sergiyi tanıtıcı, etkileyici çok güzel bir yazı olmuş. Sergiyi görme fırsatımız olmasa da sayenizde bir nebze de olsa yaşamış olduk. Selamlar ve sevgiler.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir