Gerçek Kriz Öyküleri II

Gelişen teknolojiyle ve rekabetin artmasıyla birlikte işletmeler hem iş yapış şekillerini değiştirmiş hem de çalıştıkları alanlarda kaliteye önem vermeye başlamışlardır. Bilginin dönüşümü kurumları iyi yönde etkilese bile bazen beklenmedik sonuçlara neden olabilmektedir. Bu yüzden firmalar yaşanabilecek krizlere hazırlıklı olmalı ve kriz yönetimine ilişkin kılavuzlarını hazırlamalıdırlar.

Çalıştıkları faaliyet alanları açısından risk oranı yüksek firmaların mutlaka kriz yönetimi ve iletişimiyle ilgili uygulamaları bulunmalıdır. Bu konuyla ilgili en güzel örnek Exxon Valdez krizidir. 1989 yılında Exxon Valdez petrol tankeri Alaska kıyılarında kayaya oturdu. Yaklaşık 11 milyon varil ham petrol okyanusa yayıldı. Dökülen petrol 4.000 km² alanı kapladı. 

Petrolün sızdığı bölgedeki yaşayan deniz canlılarının ve birçok hayvan türünün ölmesi krizin büyüklüğünü ortaya koymuştur. Kaza olduktan sonra yönetim, operasyon ve iletişim departmanı arasındaki koordinasyonun olmaması krizi daha da alevlendirmiştir.. Exxon’un krize karşı oluşturdukları teknik ekiplerin olağanüstü kötü hava koşullarına karşın ne derece etkili bir şekilde kriz bölgesinde müdahaleler yaptıkları bilinmemektedir. Şirketin o zamanki CEO’su Lawrance G. Rowl’un kaza mahallini ziyaret etmesi 2 haftayı bulunca dünyadaki en büyük 28.petrol kazası olan Exxon Valdez’in, kriz yönetiminde “ne yapılmaması” gerektiğini anlatan güzel bir örnek haline gelmiştir.*

Milyonlarca kuş ve balığın ölümüne sebep olan Exxon Valdez kazası hala bölgede etkisini sürdürmekte. Dışarıdan bakıldığında petrol kalıntısı görünmediği fakat ham petrolün dibe çökmesinden dolayı çevreciler hala tehlikenin devam ettiğini söylemektedirler.

Daha önce bahsetmiş olduğum gibi kriz anında yönetim ve iletişim çok önemlidir. Olayın gerçekleşmesinden sonra kriz masası kurulup kurum içi iletişimi sağlayacak ekip oluşturulması gerekmektedir. Kaza yerinden gelen bilgiler doğrultusunda krizi nasıl yönetileceği hakkında plan oluşturulmalıdır. Yanlış haberlere mahal vermemek adına ilgili kişinin basın toplantısı düzenlemesi ve kamuoyunu bilgilendirmesi gerekmektedir. Aynı zamanda üst düzey yöneticilerin olay yerine intikali ve olayı yerinde incelemesi, insanlara güven aşılaması çok önemlidir.

Hatırlarsanız bir önceki gerçek kriz öyküleri yazımda Tylenol krizinden bahsetmiştim. Kriz yönetiliş tarzı olarak üniversitelerde örnek olay gösterilen Tylenol “doğru kirz yönetimi”, Exxon’da “yanlış kriz yönetimi” olarak değerlendirilmektedir. 

Kriz ile yaşamayı öğrenmek adına bir sonraki kriz öykümü Türkiye’den seçtim, hepinizi bekliyorum…

*Salim Kadıbeşegil, Kriz Geliyorum Der!, 56

Gerçek Kriz Öyküleri II” ile ilgili 2 görüş

  1. Nurhan IŞKIN

    Güzelim dünya şu insanoğlunun yaptıklarından bir türlü kurtulamadı. Önce yıkıyor sonra kurtarmaya çalışıyoruz. Ve bu döngü sanırım dünyanın son gününe kadar devam edecek ☹️ Eline sağlık kuzum…

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir