Toplum tarafından beğenilme ve takdir edilmeyi ifade eden itibar kavramını daha önce ele almıştım. İtibarın oluşum aşamasında bir çok kavram ortaya çıkıyor. Biraz teorik kaçabilir ama ele almakta yarar var çünkü herkesin itibarı söz konusu bu durumda ?
Kimlik, marka, kültür ve imaj olmak üzere 4 öğe üzerine kurulmuştur itibar. Kurumların kimliğini çalışanların tutumları ve davranışları belirler. Aynı zamanda kimlik, rakiplere fark yaratmak ve belirlenen hedef kitlenin kafasında bir fikir oluşturmak adına oluşturulur. İnsanlar sahip oldukları fikir, düşünce ve tutumları belirli bir inanç ve değerler sistemiyle oluşturuyor ve böylelikle kendi inanç ve alışkanlıklarıyla kendi kültürlerini ortaya koyuyorlar. Kurum kültürü de çalışanların davranışlarını, giyim ve konuşma tarzı gibi ortak paylaşımları etkiler. Herkes başkaları üzerinde belli bir izlenim ve farkındalık yaratmak ister. Kişi için nasıl dış görünüm, ortam ve davranışlar önemliyse kurum içinde imaj bir o kadar önemlidir. Nasıl herkesi birbirinden ayıran bir ad, soyad varsa ürünleri/ hizmetleri birbirinden ayıran özelliklerin başında da markalar vardır. Tüketiciler aldıkları ürünlerin markalarına dikkat ederler çünkü bir ürünün marka olması kurumların o ürüne yüklediği anlam aynı şekilde müşterileri tarafından da algılanmaktadır. Tek başına imaj, kültür, marka ve kimlik öğeleri işletmelerin saygınlığını anlatmak için yeterli değildir. Bu yüzden kurumlar bu 4 itibar unsurunu birlikte değerlendirmesi gerekmektedir.
Bu kadar tez tadında anlatış kafidir diye düşünüyorum ve hazırsanız itibarın yararlarını anlatmaya başlıyorum. Bir kişinin toplum içerisinde olumlu bir itibar yaratması o kişinin önündeki bütün kapıların açılmasına, hayranlarının artmasına ve saygı duyulmasına neden oluyor. Bireylerin yarattığı itibar ve kurumsal itibar her zaman rakiplerin bir adım önünde olmayı sağlar. İtibarı oluşturmak uzun bir zaman alırken yıkmak an meselesidir. Büyük emeklerle inşa edilen itibar bir çırpıda yıkıldıktan sonra eski gücüne kavuşması için 7 yıla ihtiyacı olduğunu biliyor muydunuz?
İtibar’ı en iyi tanımlayan cümlelerden bir tanesini Charles Fombrun kurmuştur: ” İyi itibar mıknatıs gibidir; insanları kendine doğru çeker. BMW kullanmak için çok büyük miktarlarda para ödemeye hazırızdır çünkü iyi bir itibar mükemmel bir kartvizittir.” Güçlü bir itibara sahip olan kurumlar her zaman yatırımcılar, tedarikçiler ve markalar için ilk tercih sebebi olurlar. Zaten güçlü bir itibara sahipseniz ister istemez marka değeriniz ve müşteri sadakatiniz artmaktadır. İtibara sahip olan işletmelerde çalışanların çalışma şevkinin arttığı ve daha fazla üretim sağlandığı araştırmalarca onaylanmıştır, işte böyle de güzel bir yanı vardır itibarın.
İtibarı uzun yıllar tırnaklarınızla kazıyarak elde edebilirsiniz fakat itibarın önemini de ancak yitirildiğinde anlayabilirsiniz. O yüzden yitirmeden itibarın keyfini sürmenizi tavsiye ederim, haa nasıl itibarı oluşturmanız konusuna gelirsek biraz beklemeniz gerekecek. Takipte kalın ?