İlginç Yeni Yıl Kutlamaları

Tüm dünya için çok zorlu ve bitmeyen bir yıl geçirdik, sonunda yeni bir yıla giriyoruz. Yılbaşı ile Noel kutlamalarının birbirinden farklı olduğuyla ilgili daha önce bir yazı yazmıştım hatırlarsanız: https://eliferbak.com/bizim-yilbasimiz-ile-onlarin-noelleri-farkli/

Çoğu ülke vatandaşı 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gece yılbaşını coşkuyla kutluyor. Peki Hristiyanlara göre dini bir bayram olan Noeli, bizim için sadece takvim geçişi olarak gördüğümüz yılbaşını başka ülkeler geleneklerine göre nasıl kutluyor birazda onlardan bahsedelim.

İskoçya’daki inanışa göre; yeni yılda eve ilk gelen erkek özellikle uzun boylu ve yakışıklıysa o eve şans getirir. O yüzden İskoç erkekleri yılbaşında geleneksel İskoç eteklerini giyip, bir şişe viski, bir avuç kömür ve meyveli bir dilim kek ile kapı kapı tanıdıklarının evlerini ziyaret ederler.

İspanyollar Madrid’deki Puerta del Sol Meydanında toplanırlar ve yeni yıla saniyeler kala çanlar çalmaya başlar. Her bir çan vuruşu için 1 üzüm tanesi yenir. Her ayı temsil eden ve toplam 12 üzümü 12 saniye içinde yiyenler, yeni yıllarının çok güzel geçeceğine inanırlar.

Arjantinliler ise özellikle Buenos Aires’de oturanlar geçen yıla ait kağıt ve dökümanları yırtarak camdan dışarı atarlar. Danimarkalılar 31 Aralık’a kadar kullanmadıkları tabakları biriktiriyorlar ve yeni yıla girerken bu tabakları sevdikleriyle birlikte kırıyorlar. İtalyan erkekleri yeni yılda şans ve neşe getireceğine inandıkları kırmızı iç çamaşırlarını kız arkadaşlarına, eşlerine ve annelerine hediye ederler. Bizde ülkece kırmızı iç çamaşırını severiz ama işleyiş Türkiye’de daha farklıdır. Herkes bireysel olarak önceden aldığı iç çamaşırlarını giyer, yeni yılı öyle kutlar. Bizim ülkemiz içinde keşke geleneksel bir kutlama şekli olsaymış, şahsen ben çok beğenirdim ?

Okuduğum yeni yıl geleneklerine göre, yapılan kutlamaların en ilginç 3’ü Peru, Şili ve Sibirya’da. Peru’da insanlar bir köye giderek birbirlerini yumrukluyorlar, bu hareketle yeni yılda daha rahat geçireceklerini düşünüyorlar. Şili’nin Talca şehrinde oturan bir ailenin yılbaşında zorla mezarlığa girmesi sonucu, bazı Şili vatandaşlarının hayatını kaybeden tanıdıklarının mezarına giderek yılbaşı gecesini onlarla geçirmek gibi bir geleneksele neden olduklarını biliyor muydunuz? Sibiryalılar ise; sanki hiç soğuk bir ülkede yaşamıyormuşçasına donmuş suyun içine girerek yeni yılı karşılıyorlar.

Dünyanın neresinde olursanız olun yeni yıl taptaze bir enerji ve başlangıç getirir. Çoğu kişi 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gece yarısı kadehlerini sağlığa, huzura, sevgiye ve birlikteliğe kaldırarak yeni yıllarını kutlarlar. 2021 yılı hepimize önce sağlık, sonrada mutluluk, huzur, bolluk ve bereket getirmesini diliyorum. Bekle bizi 2021, umutla geliyoruz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir