Kendinin Farkına Var

Yaşadığımız hayatların, konuşurken kurduğumuz cümlelerin, içinde bulunduğumuz durumların hep bir anlamı var. Doğduğumuz günden itibaren yaşam mücadelesi veriyoruz. Yemek yemek, tuvalet ihtiyacını gidermek gibi gün içerisinde mutluluk, sevgi, mutsuzluk, öfke ve itiraz gibi duyguları yaşadığımız birçok an oluyor.

Ünal Güner’in yazdığı “Kaderin Yolu” adlı kitap hayatın benim için ne anlama geldiğini sorgulamama neden oldu. Elif’in hayatı çalışmak mı, aile mi, eğlenmek mi, sorumluluk mu, müzik mi yoksa bunların hepsi mi? Aynaya bakıp kendimle sohbet ederken bu hayatta neler istediğimi ve istediklerim için neler yaptığımı kendime ara ara sorarım ve bu benim yolumu çizmemde çok yardımcı olur.

Geçmişle yaşamayı bırakalı çok uzun zaman oldu eğer siz hala yaşıyorsanız bir an önce arkanıza bakmadan geçmişinizden uzaklaşmanızı tavsiye ederim. Çünkü geçmişi dünde bırakan geleceğe umutla bakabilir. Ünal Güner, hayatımızı olaylar, ifadeler, duygular ve rüyalar oluşturuyor diyor, bende kendisine katılıyorum. Bu dört unsur yaşamın yapısını ve bütünlüğünü sağlıyor. Hayatın içerisinde yaptığımız davranışların bir anlamı olduğunu yaşayarak öğrendim ve sizlerle paylaşmak istiyorum.

Eski çalıştığım çalışma arkadaşlarımdan bir tanesi yüksek sesle ve çoğu zaman bağırarak iletişim kuruyordu. Kendisini ve çevresini neredeyse hiç dinlemiyordu. Bu kişiler söylediğiniz şeyleri duymaz, hatırlaması gerekenleri doğru zamanda hatırlamaz çünkü sizi dinlemez. Ve hatta ona söylediğiniz şeyleri söylemediğini iddia edip sizi yalancı durumuna bile düşürür. Bu davranış şekilleri içerisinde bulunan bireylerin böbrek ve mesane sorunları yaşadığımı aslında tek ihtiyacı oldukları şeyin susup dinlemek olduğunu biliyor muydunuz?

Etrafınızda sürekli şikayet eden ve hayattan mutsuz olan insanlar vardır. Şahsen benim birden fazla :). “Ben değil onlar yaptı, ben özür dilemem o dilesin” diyen kişiler, kararlarında esneyemeyen ve kabullenmekte zorlanan bir yapıya sahiptirler. Bu bireyler genellikle safra kesesi, kemik ve mide sorunları yaşayabilir. Bu kişilerin meditasyon yaparak iç seslerini dinlemesi kabullenme yetilerini aktive edecektir. Şahsen benzer yapıya sahip olan tanıdıklarıma hayatlarındaki mücadele şeklini bu yönde değiştirmesini öneriyorum, size de tavsiye ederim.

Geçmişle yaşamayı bir hayat tarzı haline getiren ve “Masumlar Apartmanı” dizisindeki Ezgi Mola’nın canlandırdığı Safiye karakteriyle de bunu gözlemlediğimiz bir davranış şeklinden daha sizlere bahsedeceğim. Anıları hatırladığında rahatsızlık duyan ve yaşamının birçok anında suçluluk hisseden kişiler kendilerini temizliğe ve hijyen konularına adarlar. Dışarısı yani onların dışındaki herkes ve her şey pistir, kirlidir. O yüzden sürekli temizlik yapmak, etrafı temizlemek isterler. Oysa ki temizlemek istedikleri şey geçmişindeki izlerdir. İkili ilişkilerinde eleştirisel ve müdahaleci olurlar. Cilt ve safra kesesiyle ilgili sağlık problemleri yaşayabilirler. Aslında bu bireylerin ihtiyacı olan şey, yanlış olduğunu bildiği tutumları bırakıp akışta kalmayı öğrenmektir.

Hayatta yaşadığınız deneyimlere ve tecrübelere göre bakabildiğinizde farkındalığınız artacaktır. Olayların, ifadelerin, duyguların ve seçimlerin sizi nerelere yönlendirdiğini anladığınızda gerçekten okumaya başlayabilirsiniz. Emin olun bunları yaptığınızda hayattan daha çok zevk alacaksınız, benden söylemesi…

Kendinin Farkına Var” ile ilgili 8 görüş

  1. Göksel Yelken

    İnsanlar mutlaka bir yerlerde bir şeyleri yanlış yapıyorlar ve yapacaklar. İnsan beşer, şaşar. Hata yapmaya mahkum. Mükemmel insan yok. Olmamalı da… Daha iyisini yapmasın demiyorum tabii. Daha iyisini yapsın ve çabalasın mutlaka. Kader, gayrete aşıktır zaten. Bu noktada, bizi eleştiren ve bize olumlu yanaşarak eleştiren kişilerin sözlerini dinlemek ve onların dediklerini yapmak gerçekten doğru olacaktır.

    Yanıtla
  2. Şeyda

    Tam da bu döneme, insanlara dair bir yazı olmuş. Eline sağlık.Daha çok farkındalık kazanıp özümüze dönüp sevgi ile bakabildiğimizde kazanacağız.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir