Kriz Yönetiminde Medyanın Kullanımı

Birçok gerçek kriz yönetimi örneklerini kapsayan yazılarım oldu. Bu yazımda da sizlere kriz yönetimi esnasında medyayı nasıl kullanırızı örneklerle anlatacağım. İletişim, kriz anlarını dizginlemek, sakinleştirmek ve bilgi vermek için çok önemli bir araçtır. Dolayısıyla dijital veya yerel iletişim kanallarını doğru kullanmak kriz yönetiminin gidişatını etkiler. Medya ile etkin bir iletişimin kurulamaması durumunda, kamuoyu yeterli bilgiyi edinemez böylelikle yanlış bilgiler havada uçar ve belki de haklı olunan bir durumda haksız duruma geçmiş olunabilir.

Nevşehir’de 500 kişiye istihdam sağlayan bir fabrika Türkiye ve dünyanın girmiş olduğu durgunluktan dolayı fabrikasını kapatmaya ve başka bir şehre taşımaya karar verir. Bu kararı medya ile paylaşır ve basın toplantısı yapmak üzere herkesi davet eder. Fabrikanın basın sözcüsü ve bu işle ilgilenen kişiler derslerine iyi çalışmış, gelecek sorulara önceden cevaplar hazırlamışlardır.

Soru: Fabrikanızı kapatacağınız haberi doğru mu?

Yanlış cevap: Evet, önümüzdeki Şubat ayı içerisinde fabrikayı kapatmayı planlıyoruz.

Doğru cevap: Ülkemizde ve dünyada yaşanan krizlerden kaynaklı ve ücretlerin düşük olduğu ülkelerin rekabeti verimli bir şekilde çalışmamızı etkiledi. Bu sebeple üzülerek belirtmeliyim ki tesisimizi Şubat ayında kapatacağız. Faaliyetlerimize başka bir yerde devam edeceğiz. Çalışanlarımızın tüm haklarını vereceğiz. Ama yeni tesisimizde çalışmak isteyen çalışanlarımız yeni fabrikamızda işe alım sürecinde önceliklendirilecektir.

Soru: Nevşehir’de en büyük işverenin işyerini kapatması şehri etkileyecektir. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Yanlış cevap: Hayır böyle düşünmüyoruz, Nevşehir’i etkilemeyecektir.

Doğru cevap: Kuruluşumuzdan beri Nevşehir’in bir parçası olmamız verdiğimiz karar ile şehri etkileyeceğini düşünüyoruz. Nevşehir çok farklı sektörlerde birçok fabrika bulunduran ekonomik anlamda canlı bir şehir. Uyum süreci içerisinde, işten ayrılan arkadaşlara çıkışları yapılmadan önce eğitimler düzenleyeceğiz böylelikle başka yerlerde iş imkanı yakalayabilsinler. Bir de, fabrikamıza alıcı bulmak için faal olarak çalışıyoruz. Alıcı bulunması halinde yine bizimle bu yolda yürüyen çalışanlarımızı yeni alıcı ile yola devam etmesi için önceliklendirilmesini konuşacağız.

Soru: Söyledikleriniz gerçekleşene kadar öncelikle Nevşehir’e ve sonra yerel ekonomiye bir darbe indirmiş olmayacak mı?

Yanlış cevap: Sizinle aynı fikirde değiliz, biz öyle düşünmüyoruz.

Doğru cevap:  Yaptığımız tahminlere göre etki oldukça küçük olacak. Çünkü çalışanlarımıza sunduğumuz hizmetler ve fabrikamızı alacak şirket ile ekonomik olarak Nevşehir kaldığı yerden devam edecek. Üretimimize Şubat ayına kadar devam edeceğiz, emlak vergilerimizi, muhtasar, SGK vergileri, KDV’lerimizi ödemeye devam edeceğiz.

Basın toplantısına hazırlanan sözcüler her soruya tane tane, özenli, açıklamalı ve tatmin edici cevaplar vermelidirler. Sorulara yanlış ve doğru cevapları bilerek sizinle paylaşmak istedim çünkü ayrıntılı ve akılcı cevaplar vermediğiniz sürece halkın kendi düşünceleri devre girer ve yorumlar artar. Kriz yönetiminde her bir kesime verilecek mesajı belirleyerek uygun medya ile iletişime geçilirse başarılı olunur.

Kriz Yönetiminde Medyanın Kullanımı” ile ilgili 5 görüş

  1. G.A.

    Vaaaay…Elif hanim
    bence siz türkiye adina, bir basin aciklamaci olarak görev almalisiniz

    Ne yazik ki 2-3 cümle ile negatif de olsa pozitif e donuse bilir fakakt bu konuda zayif kaldik..hatta sinifta kaldik diye bilirim

    Yanıtla
  2. Hakan Ceyhun

    Gayet güzel bir yazı olmuş Elif Hanım, anladığım kadarıyla soruya cevap verirken detaylı bir şekilde açıklama yapmak ve kestirip atmamak gerekli. Kısa cevaplar kitleler için tatmin edici ve yeterli olmayacaktır. Olması gereken etkiyi yaratmayacaktır. Aslında hayatımızda da böyle gibi 🙂 Selamlar ve sevgiler…

    Yanıtla
  3. yigit cetingoz

    Gerçekten sözcüklerin gücü, doğru yerde doğru söz kullanımının ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bir yazı olmuş. İş hayatımızın her anında alt ve üst ilişkilerde de bu dili kullanmıyor muyuz. Çok doğru bir tespit, eline, kalemine sağlık Elif Erbak 👏

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir