Meme Kanserinin Farkında Mıyız?

Ekim ayı bir farkındalık ayı. 2004 yılından beri Dünya Sağlık Örgütü meme kanserinde erken teşhisin önemini ve meme kanseri farkındalığının uygulanması amacıyla 1-31 Ekim tarihlerini meme kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı olarak belirlemiştir.

Sadece kadınlarda görülmeyen, meme hücrelerindeki kontrolsüz çoğalmayla ortaya çıkan meme kanseri ülkemizde ve dünyada sık görülen, hızlı ilerleyen bir kanser türüdür. Türkiye’de her 8 kadından 1’İ meme kanseri riskiyle karşı karşıya kalıyor. Meme kanseriyle ilgili maalesef doğru olduğunu sandığımız halbuki yanlış olan birçok bilgi mevcut. Mesela, sadece aile öyküsünde meme kanseri olanlar risk grubundadır bunlardan bir tanesi. Kadınların %70’i risk altındadır dolayısıyla benim ailemde yok ben olmam diye bakmamak lazım duruma. Evet yakın akrabalarda görülen meme kanseri, hastalığa yakalanma riskini arttırıyor o bir gerçek. Balenli sütyen takmak meme kanseri riskini arttırır gibi düşüncelerde yaygın fakat uzmanların yaptığı açıklamalara göre, giydiğiniz giysi türlerinin hiçbiri meme kanserine sebebiyet vermeyeceği yönünde. Bunlardan başka bir tanesi de memede ne kadar fazla kitle varsa o kadar kanser riski artar. Halbuki memelerdeki kitlelerin %80’ini iyi huyludur. Memede bulunan tüm kitleler kanserdir diye bir şey söz konusu değildir. 

Peki meme kanseri olma potansiyeline sahip kişiler kimlerdir? Kadın olmak bunların başında geliyor, yaş almak, kalıtsal genlere sahip olmak, ailede meme kanseri öyküsü olması, erken adet görmeye başlamak, menapoza 55 yaşından sonra girmek gibi faktörler meme kanseri riskini arttırıyor. Düzenli kontrol sayesinde erken teşhis konulup meme kanserinden kurtulunabilir. Meme kanserinde en sık görülen belirtiler; memede ağrısız büyüyen bir yumrunun ele gelmesi, meme yada meme ucunda ağrı, meme derisinde kaşıntı, memede portakal kabuğu görünümü, meme ucunda akıntıdır.

Meme sağlığı ve erken teşhisin önemiyle ilgili birçok marka projeler üretmekte. Bunlardan bir tanesi Paşabahçe’nin “Bugün su içtin mi?” çalışması. Suyun hayatımızdaki yerine vurguda bulunmak için pembe kapaklı şişelerde sunulan suların satışından sağlanan katkı payı Türkiye Meme Vakfı (MEVA)’ya gönderiliyor. Swarovski, Pink Hope koleksiyonuyla satışların %20’sini meme kanseri tedavisine destek vermek amacıyla MEVA’ya bağış yapıyor. Caribou Coffee ise, ekim ayı boyunca satılacak pembe kurdeleli ürünlerin gelirlerinden meme kanseri bilinçlendirme çalışmalarına katkıda bulunuyor.

Meme kanserinde erken teşhisin önemine vurguda bulunan “Pembe Top Sahada” projesinde bu sene Demet Özdemir, Anadolu Efes  ve UNICS Kazan Euroleague maçında Pembe Top’u havaya atarak maçı başlattı. Erken tanının farkındalığı için Koç Üniversitesi Hastanesi Kansersiz Yaşam Derneği ile sahilde pembe konvoy gerçekleştirdi. Pembe balonlarla bisikletlerini süsleyen gönüllüler, meme kanserine dikkat çekmek için etkinliklere devam edeceklerini dile getirdiler.

Bu işi şakası, ırkı, yaşı yok. Meme kanseri farkındalık ayında hepimiz bilinçlenelim ve farkında olup, geç kalmayalım.

Meme Kanserinin Farkında Mıyız?” ile ilgili 6 görüş

  1. Göksel Yelken

    Daha adını söylemekten çekindiğimiz bir konu. Farkındalık sağlamak için kaleme aldığın bu konu gerçekten çok önemli. İnsanların dikkati çektin.. Eline, kalemine sağlık

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir