Herkesin dilinde olan ve araştırdıkça yeni şeyler öğrendiğim “metaverse” kavramını sizlere anlatmak için bu yazıyı yazmaya karar verdim. Terimsel açıklamalara girmeden önce aklınızda hemen canlandırmanız açısından metaverse’ü, sanal ve gerçek evreni eş zamanlı deneyimleyebildiğiniz bir ortam olarak düşünebilirsiniz.
“Meta” Yunancada “sonra, öte” anlamına geliyorken, “universe” İngilizcede “evren” olarak kullanılıyor ve bu iki kelimenin birleşimi olan “metaverse” kavramı ortaya çıkıyor. Türkçeye birebir çevrilerek “evrenötesi” olarak da bu terimi görebilirsiniz. “Evrenötesi” yani “metaverse” kavramı, tüm dijital ortamlardan yararlanarak oluşturulan kurgusal bir evrendir. Sanal dünyaların (oyunlar, sanal toplantılar), arttırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR) ve blockchain teknolojilerinin bir araya gelmesiyle oluşan evrene metaverse deniyor.
Black Mirror dizisini izlediyseniz yaptığım açıklamalardan sonra benzer sahneler gözünüzün önüne gelmiş olabilir. İzlemeyenler için 5.sezonun Striking Vipers adlı ilk bölümünü, “metaverse” kavramını kafanızda oturtmanız için seyretmenizi öneririm. Bu arada sanal gerçeklik evreni ilk kez 1992 yılında, Neal Stephenson’un Snow Crash adlı bir romanında bahsediliyor. Kitabın içerisinde gerçek insanların profillerinin bulunduğu üç boyutlu sanal dünyaya metaverse adı veriliyor. Bilim kurgu alanında Snow Crash’ten önce benzer sanal evrenlerden bahsedilmiş fakat bu kadar net tasvir edilmemiştir. İnternetten oynanan Second Life isimli oyun, metaverse dünyasına verebileceğimiz en iyi örneklerden bir tanesidir. Oyun severlerin tavsiyelerine göre, insanlarla iletişim kurarak hem gerçek hayatı hem de sanal evreninin içerisindeki deneyimi yaşamak istiyorsanız Second Life oyununu oynamalısınız.
Kripto para piyasasında da metaverse önemli bir yere sahip. NFT (Non-Fungible Token) olarak geçen, internetten kolayca indirilebilen ve milyonlarca dolara satıcı bulunabilen kripto sanat eserleri metaverse’te korunuyor, sergileniyor ve satılıyor. NFT sayesinde dijital araçların, varlıkların, sanatçıların ve yatırımın arttığı belirtiliyor. Farkında mısınız bilmiyorum ama Facebook ve Instagram bile ismini Meta olarak değiştirdi ve bu değişim metaverse dünyasının hızla büyüyeceğinin göstergesi niteliğinde.
Türkiye’de alınan irrasyonel kararlar sonrası yaşadığımız ekonomik sorunsallar yüzünden canım ülkem de tam bir metaverse aslında. Türkiye’de yaşayan bireyler olarak, son zamanlarda sanal ve gerçek evreni aynı anda deneyimlememiz açıkçası metaverse kavramını hepimizin kolay bir şekilde anlamamıza neden olduğunu düşünüyorum 😐
Son paragrafta yaptığınız ironi tam metaverse. Size katılıyorum
HARİKASIN.
Gerçekten fazlasıyla duyup merak ettiğim bir konuydu. Matrix filmi sonrası acaba Matrix de bir metaverse mi diye düşünmeye başladım şimdi 🙂 ironine de aynen katılıyorum 🙂 kalemine sağlık 👏
Temel kavramları gayet güzel alan, metaverse 101 tadında bir yazı. Başarılı bir yazı olduğu kadar da ilgi çekici ?
yine cebimize inciler dolduran bir yazı:) son örnekleme ise 👏
Ancak okuyabildim. Önemli olan doğru zamanda okumak olduğunu düşündüğüm için iyi yapmışım. Bu şimdinin ve geleceğin konusu. Ne yer bulabileceğimizi bilmiyorum ama yine olayın gerisindeyiz Türkiye olarak mutlaka. Aydınlatıcı bir yazı olmuş ellerine sağlık. Emeğin dert görmesin.
Ben sanat alanındayım ve metaverse e uyumlanmak için çok acayıp projeler konusuluyor. Şuan tahmin bile edilemeyecek bir alana da kapı acacağı kesin…
İlerde ( cok kısa bir sure sonra) sanatın bu sekılde sergilenecek olmasını hic dusunur muydun dıye bırbırımıze soracagımızı dusunuyorum
Güzel ve bilgilendirici bir içerik olmuş yine 👏