Nedir Bu Clubhouse?

Herkesin son zamanlarda konuştuğu bu sosyal medya uygulamasını ben de merak edip, indirenlerdenim. Instagramda bir çok ünlünün sohbete düştüğü odalardan bahsetmesiyle Türkiye’de bilinirliliği artan Clubhouse’u şu an sadece IOS kullanıcılarının kullanabildiğini biliyor muydunuz?

Clubhouse’da pandemi dönemi sıkıntılarımızı gidermek amaçlı fırsattan yararlanarak oluşturulmuş bir girişimcilik projesi. Eve kapanmalarla birlikte bozulan psikolojimizi görüntülü konuşmalarla, Zoom’da yaptığımız hoş sohbetlerle biraz olsun düzeltmeye çalışır olduk. Bu dijital aktiviteler evet bize iyi geliyordu ama bir eksiklik vardı, “networking” dediğimiz bir topluluk içine girip yeni insanlarla tanışmak, sosyalleşmek, fikir alışverişinde bulunmaktı. İşte tam da bu noksanlığı Clubhouse yaratıcıları fark etmişti…

Clubhouse’da resim paylaşamazsınız, görüntülü konuşamazsınız, yazı yazamazsınız sadece odalar üzerinden etkileşim sağlayabilirsiniz. Oda denilen kavram ise; kullanıcıların ister sohbeti dinleyebildikleri isterse de konuşmacı olarak dahil olabildikleri sohbet ortamı. Ses tabanlı olan uygulamaya üye olmak da çok kolay değil. IOS kullanıcısı olmanız ilk koşul olmakla birlikte profil oluşturduğunuzda SMS yoluyla hesap doğrulama yapılıyor ve sizi bekleme listesine alıyor. Eğer ki Clubhouse kullanan arkadaşlarınızdan  davet almanız durumunda bekleme listesinde beklemeden üyelik işleminiz tamamlanmış oluyor. Uygulama sisteme giriş yapmadan ilginizi çekebilecek konu başlıklarını önünüze seriyor ve seçim yapmanızı istiyor. Bu adımları yaptığınızda sohbet odalarına daha kolay dahil olmanız sağlanıyor. Bir odadayken konuyla ilgili konuşmak istiyorsanız “el kaldırma” butonuna basıp konuşmaya katılabiliyorsunuz.

Biraz da uygulamanın kısıtlamaları ve gizlilik politikalarından bahsedelim. Yaş kısıtlaması bulunuyor; Instagram, Twitter, Facebook gibi bir çok sosyal medya uygulamalarında 13 yaş olan kısıtlama, Clubhouse’da 18 olarak belirlenmiş. Üye olurken alınan kişisel verilerinizi ABD tesislerine ve sunucularına aktarılacağını kabul edip üyeliğinizi gerçekleştirebiliyorsunuz. Aynı zamanda sohbet odalarında yapılan konuşmaların “geçici” olarak kaydedildiği ve herhangi bir güvenlik ihlali olursa, araştırmak amacıyla saklandığını ve araştırma bitince silineceğini kayıt olurken kabul ediyorsunuz. 

Her geçen gün popülerliği artan uygulamanın 21 Ocak 2021 tarihi itibariyle piyasa değerinin 1 milyar dolara ulaştığı ve Clubhouse yatırımcı sayısının da 180’ni geçtiği söyleniyor. Bu rakamlarla Clubhouse, Silikon Vadisi’nin en genç Unicorn’u ünvanını ele geçirmişe benziyor.

En yakın zamanda Android kullanıcılarının uygulamadan yararlanabileceğini söylemeyi de bir borç bilirim ☺️

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir