Nomofobi

Teknolojinin gelişmesiyle teknolojik aletlere alışkanlıklarımız artmış durumda. Telefon, tablet veya bilgisayara bakmadan günümüzü geçirdiğimiz zaman olmuyor. İngilizceden çevrilen no mobile phobia kelimesinin kısaltılması “nomofobi”, dijital cihazsız uzak kalma korkusu olarak kullanılmaktadır. Araştırmalar günde ortalama 2617 kez telefona baktığımızı, bu korkuya teslim olan kişi sayısının %90’dan fazla olduğunu gösteriyor.

Dijital cihazlarda vakit geçirdikçe beyin dopamin salınımı salgılıyor ve dopamin salınımı artan kişilerin teknolojik aletlere karşı bağımlılık geliştiriyor. Peki nomofobi olduğumuzu nasıl anlarız? Sürekli elimizde dijital cihazlar bulunuyorsa, cihazların şarjının bitme ihtimali korkuya neden oluyorsa, şarjı biter diye yanınızda şarj aleti taşıma ihtiyacı duyma, şebeke çekmeyen yerlerden bulunmama, dijital cihazlarla uyuma gibi özellikler nomofobi olunduğunu gösteriyor. 

Neden elimizden telefonları düşürmediğimiz ile ilgili bir araştırma yapıldığında çıkan sonuçlar şaşırtıcı değil. Elimizin altında olmasından dolayı telefonlar büyük bir kolaylık sağlıyor. İstenildiği zaman video izlenirken, istenildiği zaman sosyal medyada vakit geçirilebiliyor. Günlük hayatın stresini azaltan özellikleri içerisinde barındırıyor. Telefonu elinize aldığınız anda sonsuz bir içerik akışı söz konusu. İlginizi canlı tutacak içerikler her daim mevcut. Daha fazla yüklenmesini beklemeden zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz.

Telefonları elimizden düşürmememizin bir sebebi de paylaşım yaptığımızda yapılan beğeni ve yorumlara bakma isteğidir. Takipçilerden gelen beğeni ve yorumlar kişileri mutlu eder böylece anlık memnuniyet sağlanmış olur. Kullanılan uygulamalardan gelen bildirimler telefonda vakit geçirmenize sebep olabilir. Bazı bildirimler sağlık, su, diyet bildirimler yararlı olsa da bazıları ise, gereksiz olabiliyor. Günün stresinden uzaklaşmak için kullanılan dijital cihazlar, olumsuz duygulardan kurtulmamıza sebep olabilir. Fakat nomofobisi olan kişilerin sürekli iletişim ağlarının engellenmesi üzerine kaygıları oluşuyorsa gündelik hayatlarına devam etmeleri çok zorlaşır. Yukarıda bahsettiğim özellikleri dikkate alarak kendinizi değerlendirmenizi ve eğer nomofobiniz var ise biran önce bir uzmandan destek almanızı öneririm.

Nomofobi” ile ilgili 4 görüş

  1. Hakan Ceyhun

    Günümüzde ki yaşam şeklimizi anlatan güzel bi yazı olmuş Elif Hanım. Neredeyse tamamımız akıllı telefonların kullanımının yaygınlaşması ile telefon bağımlısı olduk, hatta teknoloji kendisi ile rekabet ediyor artık. Bilgisayar kullanmadan telefon ile hallediyoruz bir çok işimizi. Gerçek sosyal hayattan kopmadan, dozunda kullanmak en doğrusu olacaktır hepimiz için. Selamlar ve sevgiler :)…

    Yanıtla
  2. Müjde Çeliktaş

    Çok yerinde bir tespit. Maalesef çoğu kişide özelliklede ergenkerde ve gençlerde hastalık halinde. Tüm yaşamlarını iş ve okul başarılarını etkiiyor. Ebeveynlerin küçük yaştaki çocuk ve torunlara dikkatli olması biyi olur

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir