Omicron

2019 yılında hayatımıza giren ve yakın zamanda çıkmayı da düşünmeyen koronavirüs ile ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Alfa, beta, delta varyantlarından sonra mutasyon takibini bırakmıştım. Salgının yayılım hızında azalma söz konusu olmazken, aşıyla birlikte daha az kişinin Covid-19’a yakalandığı yakalansa bile hafif bir şekilde atlattığı kanıtlanmıştır.

Son zamanlarda en çok mutasyona uğramış varyant olan Omicron varyantı gündeme geldi. Güney Afrika’da Nu varyantı olarak adlandırılan, Dünya Sağlık Örgütü’nin (DSÖ) ise Omicron dediği bu varyant endişe vermeye başladı. Omicron varyantıyla ilgili Güney Afrikalı Dr. Coetzee, “Semptomlar olağan dışı fakat hafif geçiyor.Varyant aşı olmayanları ve yaşlıları çok etkileyebilir” dedi. Şu ana kadar Omicron varyantına yakalanan hastalarda, aşırı yorgunluk ve halsizlik bulunuyor. Aşı olan kişilerinde bu varyanta yakalandıklarında tat ve koku duyularının kaybolmadığı gözlemleniyor. Omicron varyantı hastalarında bir kaç gün kas ağrısı ve yorgunluk görüldüğü ve hafif öksürük yaptığı belirtiliyor. Güney Afrika’da günlük vaka sayısı 100’lü rakamlardan 3.000’lere yaklaşmasıyla birçok ülke Afrika ülkelerine uçuşları iptal ederken, sınırlarını kapatma kararı da aldı.

İtalya’dan gelen bir açıklamaya göre, Omicron varyantının başka ülkelere yayıldığı yönünde. İtalya’da görülen ilk Omicron vakasının Mozambik’ten gelen bir kişiden kaynaklandığı duyuruldu. Uçağa binmeden önce PCR testinin negatif çıkması ve daha sonra İtalya’ya gelip iş için birçok yere gitmesinden sonra, eşinin, çocuklarının ve diğer akrabalarının Covid-19 testinin pozitif çıkması yayılımın hızlanacağının göstergesi niteliğinde. Bu arada seyahat eden yolcuların verdikleri PCR testlerinin geçerliliğini de insan sorgulamıyor değil.

Salgının etkisi piyasaları da etkiledi. Omicron varyantı hafta sonu altın fiyatlarını yükseltirken, endişe edecek bir durumun olmaması küresel altın piyasasının durulmasına neden oldu. Açıkçası domino etkisi daha ne kadar devam edecek merak ediyorum…

Omicron” ile ilgili 8 görüş

  1. Yılmaz Çetingöz

    Bence kovitin geleceği konusunda çok ciddi bilimsel çalışma yapılmıyor. Belki yapılıyordur ama ne yapıldığı konusunda hiç bilgi verilmiyor. Mesela siz Elif hanım bu konuda ne düşünüyorsunuz?
    Ben şunu düşünüyorum: Her ülkede bir tane (en azından) Kovidin Geleceğini İnceleme Enstitüleri kurulmalı ve bunları koordine edecek yeni bir bağımsız Dünya Örgütü oluşturulmalıdır.

    Yanıtla
  2. Göksel Yelken

    Ben bu varyantların laboratuvar ortamında hazırlanıp farklı bölgelerde piyasaya sunulduğuna inanıyorum. Amaç da korku yaratıp, insanları olabildiğince eve hapsedip, e-ticarette rekorlar kırmak. Sokaklarda insan bırakmamak hedef işte. Bu hastalığa karşı savaşılmasın anlamı çıkartmıyor ama insanların bilinçlenmesi gerektiğini düşünüyorum bu sıkıntıdan kurtulmak için.

    Yanıtla
  3. Nurhan IŞKIN

    Allah sonumuzu hayır eylesin. Zira dünya üzerinde yapılan aşılar da sorunun çözümü olmadı. Aşılı olan arkadaşlarım da Covid 19 a yakalandı ve oldukça ağır atlattılar. Artık neyi nasıl düşüneceğimizi, neler yapmamız gerektiğini de kimse bilmiyor. Bilgi kirliliği hat safada…

    Yanıtla
  4. Doganay

    Bana altin deme!!! 😂😂
    Saka bi yana meger ne masum bir cocukluk yasamisiz, suan neredeyiz nereye gidiyoruz bir bilim kurgu filminin icindeyiz de haberimiz mi yok… demeden edemiyorum.

    Yanıtla
  5. Yiğit Çetingöz

    Daha kaç varyant çıkar bilmiyorum, hepimiz geçireceğiz bence bu mereti ve hayatta kalan yoluna devam edecek, aşılar hayati tehlikeyi büyük oranda düşürüyor, artık covid ile yaşamayı öğrenmeliyiz diye düşünüyorum. Bu esaret ve korku nereye kadar sürer bilmem. Yine özel ve bilgi dolu bir yazı, kalemine sağlık 👏

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir