Sabit Saat Uygulaması

Lisedeyken ilk ders zilimiz 07:30’da çalardı. Servis beni evden 06:20’de alırdı, tam hatırlamıyorum ama kahvaltıyı evde yaptığıma göre 05:45 gibi kalkıyordum. Şu an 06:25’de uyanıyorum ve o zamanki sabahlar bugünkü kadar zifiri karanlık değildi bundan eminim. 

2016 yılından bugüne çalışanlar, öğrenciler ve hayatın içindeki herkes karanlıkta uyanıyor, karanlıkta çalışıyor, karanlıkta evine dönüyor. En çok üzüldüğüm küçücük çocukların daha gözleri çapaklıyken kapkaranlık bir ortamda okula gidiyor olmaları. Simsiyah bir günde bebeler okulda oluyorlar. Peki neden?

Avrupa ülkeleri 30 ekimi 31 ekime bağlayan gece saatlerini 1 saat geriye alarak kış saat uygulamasına geçti. Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda ile saat farkımız 2’ye çıkarken İngiltere ile 3 saat farkı oluştu. Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Fatih Dönmez, sabit saat uygulamasıyla 5 yılda 6 Milyar TL tasarruf edildiğini beyan ederken, karanlık güne başlamak için elektrik şirketlerinin kar elde etmesine ne kadar yardımcı olduğumuzu düşünen bir tek ben değilim herhalde?! Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), yaz saatinin sabit uygulandığı 2016 Kasım – 2017 Mart tarihleri arasındaki dönem verilerini bir önceki yıla göre karşılaştırdığında 7,1 Milyar kilovatsaatlik tüketimin arttığını açıkladı. Ama sonraki yıllar için nedense bir açıklama gelmedi. Zaten biz vatandaş olarak habire elektrik faturamıza yansıyan zamlardan şahlanan ekonomimize katkıda bulunuyoruz. Bu arada kalıcı yaz saati uygulaması o kadar başarılı ki AB ülkelerinin de bu uygulamaya geçmeleri yönünde tavsiye kararı aldığını Sayın Enerji Bakanımızın bugünkü yaptığı açıklamada öğrenmiş olduk.

Biyolojik ve psikolojik açıdan baktığımızda güne karanlık bir ortamda başlamak oldukça zor. Mesela melatonin hormonu karanlıkta salgılanan ve gündüz ışığında salınımı sona eren, psikolojimizi dengede tutan bir hormondur. Gece dinlenme ve tazelemeyi sağlayan bu hormonu biz uyandığımızda salgılamaya devam ederken aslında vücudumuza zıt gidiyor oluyoruz. Uyku ve uyanıklık dengesini bozarak güne başlamak dolayısıyla sağlıklı bir davranış şekli değil. Özellikle kadınlar olarak karanlıkta dışarıda olma durumu güvenlik algılarımızın düşük olduğu son günlerde, kalıcı yaz saati uygulaması ile endişe oranımızı daha da arttırıyor. Ülkemde düzgün giden şeyleri ararken, saatin bile doğruyu göstermediğini bilmek cidden üzücü…

Sabit Saat Uygulaması” ile ilgili 4 görüş

  1. Göksel Yelken

    Yiğit Çetingöz’ün söylediği Atasözü geldi benim de aklıma..Gerçekten kayıp yıllar yaşıyoruz. Umarım en kısa zamanda giderler inşallah.. Bu işkencede benim hiç payım yok çok şükür. Bunun vebalini çekecek olanlar mutlaka olacaktır. Kalemine sağlık diyorum.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir