Sharenting (Paylaşılan Ebeveynlik)

Dijital çağa ayak uydururken yemeğimizi, gezdiğimiz yerleri, kendimizi ve hatta çocuklarımızı sosyal mecralarda çok paylaşır olduk. Son zamanlarda konuşulan konulardan bir tanesi de çocukların izni olmadan yapılan paylaşımlar ne kadar doğru, tehlike arz eder mi üzerine. Bugün bende bu konuyu ele almak istedim. 

Aslına bakarsanız çocuğun izni olmadan anne baba tarafından sosyal medyada paylaşılmasının bir ismi var, o da “sharenting”. İngilizce’de “sharing (paylaşan)” ve “parent (ebeveynlik)” kelimelerinin birleşiminden oluşan bir kavram. Ailelerin çocuklarını sosyal medyada paylaşmaları dijital mahrem kavramını ortaya çıkardı ve çocukların paylaşımlara onayının olup olmaması gündeme geldi. Çocuklarınıza arşiv olsun diye yapılan paylaşımlar, çocuklara ileride zarar verip vermeyeceğini bilemediğiniz bir duruma sebep olabilir. 

Sharenting kavramı içerisinde, çok masum görünen mesela çocukların ilk adımları yada yemek yerkenki fotoğrafları paylaşılması halinde basit ve ilgi çekici görünse bile tehlikelere yol açabilir. Paylaşım kimi için şirin ve tatlı gelebilir fakat kimi çocuk içinse itici ve onur kırıcı olma ihtimali vardır. Paylaşımlarda çocuğu rahatsız edici bir kusur gözükmese bile içerik kötü niyetli kişiler tarafından kullanılabilir. Sosyal medya platformlarının teknik özellikleri belirli bir oranda kullanıcıları korudukları gibi paylaşım yapan kişiye de büyük sorumluluklar yüklüyor. Dolayısıyla içerik üretirken bunun geri dönüşü olmayan bir şekilde yayılabileceğini ve tehlikesine de karşı koyulamayabileceğini bilmek gerekmektedir.

Çocukların dijital ayak izini bırakırken banyodayken, çıplakken yada benzeri uygunsuz resimler paylaşılmamalı. Anı değeri olan içerikler bile daha özenli paylaşılmalı. Okuduğum bir habere göre, bazı ülkelerde 18 yaşına gelen çocuklar ebeveynlerine benden izinsiz sosyal medyada fotoğraflarımı paylaştılar diyerek dava açıyorlarmış. Burada söz konusu olan bir çocuğun sosyal medyada fotoğrafının paylaşılmasına izin verip veremeyeceği. Bazı uzmanlar çocuğun tasarrufu olmayan konularda iyi niyetinin bu şekilde kullanılmasına istismar olarak görüyor. Dolayısıyla sharenting, dikkat edilmesi gereken bir konu ve yapılacak paylaşımlara da özen gösterilmesi gerekmektedir.

Sharenting (Paylaşılan Ebeveynlik)” ile ilgili 4 görüş

  1. Hakan Ceyhun

    Güzel bir yazı olmuş Elif Hanım, önemli bir konuya da dikkat çekmişsiniz. Sayenizde “sharenting” tabirini de öğrenmiş olduk. Bu konu tartışmaya bayağı açık bir konu olarak gözüküyor. Eğer bu yasa tam anlamı ile uygulanırsa gelecekte ebeveynleri zor günler bekliyor sanki. Sosyal mecralar belki de bu konuda daha fazla önlem almaya başlayabilir. Selamlar ve sevgiler ile…

    Yanıtla
  2. Fliz

    Sosyal medyada bazı ebeveynlerin çoçukları için devamlı paylaşım yapması beni hep rahatsız etmiştir.Bu yazıyı okuyunca düşüncemin doğru olduğu kanısındayım.Çoçuklarını sık sosyal medyada paylaşan ebeveynler bu yazıyı okumalı .

    Yanıtla
  3. Göksel Yelken

    Filhakıka “Sharenting (Paylaşılan Ebeveynlik)” hakkında bilgi sahibi olmuş oldun hatta olduk. Fotoğraf paylaşma konusunda özellikle sosyal medyada aşırı kaçılıyordu. Son zamanlarda sanki biraz azaldı yada bana öyle geliyor. Daha az paylaşılıyor gibi. Bİz herşeyi uçlarda yaşayan bir toplumuz. Sosyal medya uygulamalarının ilk çıktığı zamanlar bunun suyunu çıkardık. Avrupa’da özellikle insanlar çok daha temkinli oldular. Paylaşımlarını az da tuttular. Bence doğru yaptılar. Biz onlardan feyz almadık.
    Tabi ki de kendimiz zamanla öğrendik. Hülasa bilinçde bir artış oldu demek ki. Influencerlara ayar çekilmesi de bunda etkili oldu bence…

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir