Sinemada Renklerin Kullanımı

Bilinçaltımızda renklerin yeri oldukça fazladır ve her rengin bir enerjisi vardır. O yüzden renk konusu açılınca benim en sevdiğim renkler gözümün önüne gelir. İçim ısınır ve hafif bir tebessüm belirir dudaklarımda. 

Görsel ve işitsel iletişim araçlarından bir tanesi olan sinema, renk dilinin en iyi kullanıldığı yerdir. Sinemada her rengin kendine özgü bir anlamı vardır. Seyircinin etkisini arttırmak ve algılarını açmak için izlediğimiz filmlerde renk kullanımına önem gösterilir. Filmin konusu ve türüne göre de renk seçimi yapılır. Gelin filmlerdeki renklerin diline beraber bakalım. 

İçimizi cıvıl cıvıl yapan, enerji veren, dinamizmi arttıran kırmızı renk genellikle korku ve aşk filmlerinde kullanılır. Kırmızının dikkat çekmesi, sıcak bir renk olması, heyecanlı yapısı aşk filmlerine uygun olduğu kadar; şiddet, kan ve ölümü de çağrıştırdığı için korku filmlerinde de çok kullanılır. Kırmızı aşırılıktır dolayısıyla 2 farklı tarzdaki filmlerde de oldukça kullanılır. Amerikan Güzeli filminde kullanılan kırmızı renk aşkı simgelerken, Elm Sokağı serisinde ise korkuya işarettir.

Turuncu mutluluk veren, canlı ve dikkat çekici bir renktir. İnsanlarda toplumsallaşma duygularını ortaya çıkarır. Turuncu rengini göz kolaylıkla fark ettiği için komedi filmlerinde kullanılır. Turuncu rengi koyulaştıkça asabiyeti yansıttığı için gerilim filmlerinde de sıklıkla görebilirsiniz. Recep İvedik filmlerinde Recep karakterinin giydiği turuncu gömlek eğlencenin göstergesidir.

Gençlik, pozitiflik ve neşe kaynağıdır sarı renk. O yüzden gençlik filmlerinde karşınıza sık sık sarı rengi görebilirsiniz. Güneşin rengi olmasından kaynaklandığı için olumlu olaylara işaret eder. Fakat her renk gibi sarı rengte fazla kullanıldığında akıl, ruhu ve sinir sistemini olumsuz etkilemektedir. Ben izlemedim ama Türk yapımı olan Çılgın Dersane isimli serinin bu kategoriye girdiği söyleniyor.

Mavi sakinlik, dinginlik ve durgunluğu betimler. İnsanların bakmaktan ve olmaktan keyif aldıkları gökyüzü ve deniz renklerininde mavi olması sükuneti beraberinde getirir. Doğa filmlerinde sıkça rastladığımız mavi rengi aynı zamana buzulların yada kutupların bulunduğu bilim- kurgu filmlerinde de görebilirsiniz. Jim Carrey’nin başrolünde olan The Truman Show mavi renk kullanımına en iyi örneklerden bir tanesidir.

Yeşil doğanın ve tabiatın rengidir. Baktıkça huzur veren, iyileştirici ve şifa tarafı olan bir renktir. Yeşil sakinleştiricidir ve hastalara iyi geldiği için genellikle hastanelerde kullanılır. Sarıya kaçan bir yeşilin, zihinsel olarak cömertliği; psikolojik olarak ise ruhu sakinleştirmeyi simgelediğini biliyor muydunuz? Yeşil Amerikan filmlerinde doların rengi olduğu için parayı simgeler. Din konularını ele alan yapımlarda da yeşil ve tonları kullanılmaktadır. Kendi dilediği özgür yaşamı seçen bir karakteri konu alan Özgürlük Yolu filmi yeşil rengin kullanımına örnektir.

Mor mistik ve gizemli bir renktir. Asaleti ve ihtişamı simgeleyen mor rengini kraliyet ailelerinin bolca kullandığına şahit olmuşuzdur. Genellikle animasyon ve çizgi filmlerde gördüğümüz mor rengi kibirli karakterlerin kostümlerini renklendirmede de kullanılmaktadır. Bir Johnny Depp hayranı olarak Makas Eller tam bir mor filmi diyebilirim.

Neşe, şirinlik ve sevginin rengi pembe ile sizi tanıştırayım. Neden bazı dizilere pembe dediğimizden anlaşılacağı üzere, sabah kadın kuşaklarında da oldukça fazla pembe renk kullanılır. Türk sinemasında kullanılan “pembe panjurlu ev” repliği ise hepimizin aklına mutluluk, saadet ve aşk üçlüsünü getirir. Mesela En İyi Arkadaşım Evleniyor pespembe bir filmdir.

Kahverengi ağır ve kasvetli bir renktir. Tek başına kullanıldığında negatif bir etkisi vardır. Toprak, ağaç ve doğanın rengi olduğu için tüm Western filmlerini bu kategoriye sokabiliriz.

Siyah güç, kuvvet ve bilgeliği temsil eder. Siyah; ölüm, matem, kötülük rengi olarak bilinsede Japonya ve Uzak Doğu’da mutluluk, sevinç ve neşenin rengi siyahtır. Sinemada toplum kurallarını çiğneyen, kötü niyetli insanlar ve mafyalar tarafından tercih edilen renkler siyahtır. İkonik maskesindende anlaşılacağı üzere Çığlık siyah renk kullanımına güzel bir örnektir.

Gri, uzay, gökyüzü ve astronotlar genellikle bu tondadır. Dolayısıyla bilim-kurgu filmlerinde gri renge çok rastlanır. Interstellar’da gri renk oldukça kullanılmıştır.

Son olarak gelelim beyaza. Beyaz renk temizlik, masumiyet ve doğruluğu ifade eder. Filmlerde dürüst, istikrarlı karakterlerin çoğunu beyaz renkte giydirirler. Yaşanan aşkın saflığından tüm filmi bembeyaz gördüğümüz Titanic, sinemada renklerin efektif bir şekilde kullanıldığına en iyi örneklerden bir tanesidir.

Bu yazıdan sonra izlediğiniz  filmlerin hangi renkleri kullandığına dikkat edeceğinize şüphem yok. İyi gözlemler 🙂 

Sinemada Renklerin Kullanımı” ile ilgili 7 görüş

  1. Faik Apaydın

    Dimağına sağlık. .. çok sevdim bu yazıyı. Bu konulara dikkat eden seven kişilere teknik detaylarını da anlatan Türkiye’nin tek color kitabı sahibi ve bu işin duayeni Levent Öztürk’ün Sinema ve TV de Renk kitabını isimli tavsiye ederim

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir