2019’un Aralık ayında arkadaşlarla Gaziantep’e gitmeye karar verdik. Amacımız gurme turu yapmaktı. Beyrandan kebabına, katmerinden küşlemesine kadar listemizdeki tüm tatları denedik ve çok keyif aldık. Antep’e gelip 2011 yılında açılan ve bu zamana kadar 1,5 milyon kişiyi ağırlayan Zeugma’yı görmeden dönmek tabii ki olmazdı.
Zeugma, Gaziantep’e bağlı Fırat nehrinin yakınında bulunan bir antik kent. Büyük İskender ile başlayan kronolojik tarihi Türk topraklarında son bulmuş. Dünyanın en büyük müzelerinden biri olan Zeugma Mozaik Müzesi’ne girdiğinizde koskoca bir geçmişle karşılaşıyorsunuz. Yunan-Roma dönemine ait çeşmeler, mozaikler, Mars heykeli ve müzenin simgesi haline gelen Çingene Kızı heykeli gibi birçok eser yaklaşık 30.000 m² bir alanda sergileniyor.
Tarihi öneminin yanında çok özel kullanılmış cam mozaiklerine sahip olan Zeugma, dünyada 13 renk skalasına ulaşmış tek mozaik müzedir. Bu kadar değerli parçaların bulunduğu bir müze maalesef illegal işlere karışan kişilerin dikkatini çekmiş ve bazı mozaikler çalınmıştır. 2011 yılında, Ohio’nun Bowling Green State Üniversitesi koridorlarını süsleyen mozaikler, Zeugma’nın Çingene Kızı mozağinin bordüründen çalınan parçalar olduğu ortaya çıktı. Çalınan 12 parça mozaiğin 1965 yılında kaçak kazılar sonucunda Amerika Birleşik Devletleri’ne götürüldüğü tahmin ediliyor. Bu arada kaçırılan parçalar için yaklaşık 5,5 sene görüşüldü ve sonrasında eserler olması gereken yere “evine” iade edildi.
Şu anda Zeugma Antik Kenti’nin 2/3’ünü aslında görebiliyoruz çünkü 1/3 Birecik Barajı Gölü’nün altında kalmıştır. Dolayısıyla Antik şehrin caddeleri, sokakları, tiyatroları, hamamları toprağın altında bulunmaktadır. Bir kaç gün önce okuduğum bir habere göre, Gaziantep Belkıs Mahallesi eteklerinde 2.000 senelik mozaik gün yüzüne çıkmış. Resmi görünce çok şaşırdım ve ne kadar büyük bir zenginliğe sahip olduğumuzu tekrar hatırladım.
Zeugma’nın bize ne anlatmak istediğini öğrenmek isterseniz ya da daha önce gittiyseniz hafızalarınızı tazelemek adına online olarak müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Şimdiden iyi gezmeler: http://www.zeugma.org.tr/sanaltur.aspx
Yine nokta atışı bir konu. Gaziantep sadece gastronomi bakımından değil evrensel konumu bakımından ezoterizmin merkezlerinden. Zeugma yı gezerken sadece sanat ve tarih değil kozmik enerjiyle de karşı karşıya kalınıyor. Çok derin bir anlam taşıyor. Nokta atışlarına devam sevgili Elif, hiçbiri tesadüf değil yazman isteniyor, sevgiyle
Güzel konu. Zeugma gerçekten Avrupa nın içerik olarak en dolu yakın tarih öncesi müzelerinden bir tanesi. Kazıldıkça kültür beşiği Anadolumuzun önemli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını daha iyi anlıyoruz..
Daha uzun ve görsellerle bezeli bir yazı bekliyoruz 🙂
Gerçekten tadı damakta kalan bir yazı, okurken oraya gitmiş gibi hissettiren, su gibi bir yazı daha. Eline, emeğine sağlık 🙂
Yaklaşık 5 yıl önce çok büyük heyecan ve hayretle gezmiş, büyülenmiştim Elifcim,o güzellikleri tekrar canlandırdın.Teşekkürler canım.Yeni konu ve yazını heyecanla bekliyoruz.?
En kısa sürede görmek istediğim bir şehir. Kalemine sağlık.
Zaten merak ettiğim bir yerdi, yazını okuyunca daha da merak ettim☺️ Eline sağlık Elifcim