Türkiye’de Yeni Arkeolojik Keşifler

Ülkemiz birçok medeniyeti bir arada bulunduran coğrafi öneme sahiptir. 2023 yılında tarihe ışık tutan arkeolojik keşifler yapıldı ve bunlardan bir kaçını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Göbeklitepe’de domuz heykeli keşfedildi. Kireç taşından yapılmış gerçek boyutlu ve üzerinde boyaları hala duran bir yapan domuzu bulundu. Domuzun üst yüzeyinde kırmızı, beyaz ve siyah pigment kalıntıları görünebilen o döneme ait ve günümüze kadar kalan nadir heykellerden biridir.

Hortlak Mezarı, Burdur’da keşfedildi. Sagalassos Antik Kenti’nde canlanıp yaşayanları rahatsız etmesinden korkulan bir kişiye ait mezar bulundu. Bilerek bükülmüş çiviler konulan ve çıkmasın diye sıvalanarak kapatılıp yakılarak gömülmüş olan mezar, o dönem Sagalassos’ta insanların “huzursuz ölüler’den korktuğunun belirtisidir.

Osmaniye’de bulunan Kastabala Antik Kenti’nde Anadolu tanrıçası olarak anılan Kubaba’nın 2.500 yıllık kalıntıları ortaya çıktı. Kastabala Ovalık Kilikya’nın en eski tek kutsal kentidir. Tapınak kalıntıları mimari yapı olarak milattan önce 540’lara Arkaik döneme denk geldiği söyleniyor.

Karahantepe’de insan heykeli bulundu. 2,3 metre yüksekliğinde olan heykelin yüz ifadesi gerçek bir insanla eş değer. Uzunluğu 20 metre çapında olan insan heykelinin duruşu oturur pozisyonda ve iki eliyle cinsel organını tutmuş şekildedir.

Düzce’de bulunan Prusias ad Hypium Antik Kenti tiyatrosunda devam eden kazılarda Büyük İskender’i tasvir eden bir heykel başı ortaya çıkarıldı. Makendonya Kralı’nın portresi 23 santim boyunda olup, saçları da bukle bukle yapılmıştır.

Çankırı’daki Çorakyerler Fosil Lokalitesi’nde, 8,5 milyon yıl öncesine ait ve daha önce keşfedilmeyen primat fosili ortaya çıkarıldı. Çıkarılan fosil, maymunların ve insanların atalarının 9 ile 7 milyon yıl önce Afrika’dan göç etmeden önceki Avrasya’da evrimleştiği teorisine dayanıyor.

Yatağan Muğla’da bulunan Stratonikeia Antik Kenti’nde, dönemin mitolojisine ait dans eden Musa heykeli çıkarıldı. Heykel, 2.175 yıllık, başı ve kolları kesik Hellenistik döneme ait olduğu söyleniyor.

Çorum’un Boğazkale ilçesinde Hititlerin başkenti Hattuşa Ören Yeri’nde bu zamana kadar bilinmeyen bir dil kazı çalışmalarında keşfedildi. Milattan önce 2.000 yıla ait Anadolu’da bilinmeyen bir Hint-Avrupa dili olduğu kesinlik kazandı.

Balıkesir Daskyleion Ören Yeri’nde, Frig alfabesiyle “Bagabazos’un zar oyunu” ya da “Bagabazos’un zar oyuncusu” yazan 2.500 yıllık zar oyunu tablası bulundu. Bagabazos, Persli biriydi. Analadolu’da ilk defa milattan önce 5’inci yüzyıla ait bir oyun tablasına benzer arkeolojik bulgu keşfedildi.

Milattan sonra 2.yüzyıla ait 1800 yıllık Aphrodite heykeli Bartın’ın Amasra ilçesinde Bedesten bölgesinde ortaya çıktı. Heykelin boyu 1,53 santimdir. 

Yukarıda bahsetmiş olduğum arkeolojik keşifler 2023 yılında ortaya çıkmış ve bize geçmişe yönelik önemli bilgiler sunmaktadır. Bir kez daha tarihte Türkiye’nin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını görmüş olduk.

Türkiye’de Yeni Arkeolojik Keşifler” ile ilgili 2 görüş

  1. Hakan Ceyhun

    Gayet güzel bir araştırma ve bilgilendirici bir yazı olmuş Elif Hanım. Tarihsel süreç boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapan ülkemiz topraklarında ortaya çıkarılan bu eserlerin en başta turizm ve başka bir çok alanda ülkemize katkılar sağlayacağına eminim. Selamlar ve sevgiler…

    Yanıtla
  2. Müjde Çeliktaş

    Sevgili Elif bu kadar değişik bir araştırma karşısında çok saşırdım ve hayran kaldım . Hele Göbeklitepe benim araştırma alanımdı ,eksikliğmi tamamladın. Kurlarım canım . Yeminle şaştım kaldım🤭

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir